23948sdkhjf

Svenska småföretags lönsamhet var rekordhög förra året

Byggbranschen är en av fem branscher man kollat på extra noga. Och det går riktigt bra för de små bolagen.
Det går bra för svenska småföretagare och under 2017 ökade lönsamheten. Det framgår rapporten Småföretagens Lönsamhet som tas fram av LRF Konsult. Den baseras på faktiska bokslut från 6500 småföretag över hela landet och snittet var en ökning med 0,5 procentenheter till 24,3 procent av omsättningen.

Branscherna man tittat extra noga på är handel, bygg, konsulttjänster, service och transport. Detta då det är branscher som oftast har många småföretagare. När det kommer till bygg låg ökningen på 0,7 procentenheter till 25,5 procent. Det är ett uppryck från 2016 då lönsamheten gick ner till följd av ROT-avdragets avtrappning.

Störst lönsamhetsförbättring skedde bland småföretagen i norrlandsregionen Västernorrland & Jämtland, där lönsamheten ökade med 2 procentenheter från föregående år.

– Lönsamheten har ökat för fjärde året i rad och landets småföretag är en tillväxtmotor för svensk ekonomi. De drar nytta av den rådande högkonjunkturen och bidrar också bland annat till ökad sysselsättning. När partierna nu formar sina program inför valet i höst hoppas jag att även småföretagarfrågorna finns med, till exempel förslag som stärker konkurrenskraften, säger Katarina Klingspor, vd på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.

Högst lönsamhet hade småföretagen i Uppsala, 27,9 procent, en ökning med 1,3 procentenheter från 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.191