23948sdkhjf

Nätverk för färre kabelbrott

Grävallvar är ett nybildat nätverk för Sveriges nätägare och maskinentreprenörer med det gemensamma målet att minska antalet ledningar och kablar som skadas på grund av grävarbeten.

En avgrävning kan vara förödande för sjukhus, myndigheter, företag och privatpersoner och kostar samhället många miljoner kronor per år. Det är viktigt att få en förändring och därför har vi tagit initiativet till Grävallvar, säger Roger Lundgren, vice vd på Geomatikk, ett företag vars främsta mål är att skydda det befintliga ledningsnätet från skador i samband med exempelvis grävarbeten. Årligen utför företaget i storleksordningen 150 000 ledningsanvisningar runt om i Sverige.

Företagets bedömning är att det i praktiken grävs sönder ledningar varje timme, dygnet runt, alla årets dagar i Sverige. Enbart reparationskostnaderna för dessa skador uppskattas till cirka 400 miljoner kronor per år. En avsliten elledning kan dessutom innebära fara för livet.

Geomatikk är projektledare för det nybildade nätverket Grävallvar där också företag och statliga verk som Post- och Telestyrelsen, Ellevio, Vattenfall, Tele 2, Skanova, Trafikverket och Svenska Kraftnät medverkar.

Målet är bland annat att samla befintlig information, komplettera den med ny och på olika sätt sprida den till alla som berörs. En väsentlig uppgift är också att klarlägga och tydliggöra vem som har ansvaret då en ledning eller kabel grävs av. I princip handlar det bland annat om att veta vem som ska få fakturan när det uppstår störningar på grund av avgrävda ledningar eller kablar.

Behovet är stort. Enligt Grävallvar drabbades exempelvis Vattenfall Eldistribution av cirka 300 avgrävningar per år i mitten av 2000-talet. I dag handlar det om mer än 2 000.

Ambitionen att begränsa skadeverkningarna är långt ifrån ny. Sedan tidigare finns exempelvis gratistjänsten Ledningskollen som drivs av Post- och Telestyrelsen. Där kan flertalet av de som planerar grävarbeten få besked om var eventuella kablar och ledningar finns i det aktuella området. Enligt Geomatikk uppstår ungefär hälften av alla grävskador vid arbeten utan lednings- eller kabelanvisning. En bra början inför grävarbeten är därför att alltid beställa en lednings- eller kabelanvisning via Ledningskollen.

Läs mer om ledningskollen här.

Grävallvar har dock redan en handlingsplan klar för den närmaste framtiden. Prioriterade insatser är bland annat:

  • Ta fram en gemensam branschstandard för hur man ska agera vid grävskador

  • Klargöra vad som gäller juridiskt och försäkringsmässigt när en maskinentreprenör arbetar utan ledningsanvisning.

  • Utbilda och informera genom exempelvis nyhetsbrev och sociala medier.

  • Anordna grävarträffar runt om i landet och träffa entreprenörer.

  • Föra dialog med skolor som utbildar entreprenörer och maskinförare.

Avsikten är uppenbar. Nu ska gisslet med avgrävda ledningar inte bara minska utan helst utrotas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094