23948sdkhjf

HaV fick gehör i Mark- och miljööverdomstolen

Krav på övre gräns för föroreningshalter i massor som dumpas i havet.
Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt, MÖD, har nu gett besked i målet rörande dumpning av förorenat sediment i projekt Malmporten, Luleå. Domen innebär att den tidigare dispensen från förbudet mot dumpning ändras. En mindre mängd förorenat sediment får dumpas i djuphålan i Luleå skärgård och de föroreningshalter som tillåts har begränsats väsentligt. Det framgår i ett pressmeddelande.

– Vi hade helst velat att de förorenade massorna togs om hand på annat sätt än genom dumpning. Men vi är ändå nöjda med att MÖD i alla fall ändrade mark- och miljödomstolens tidigare deldom i enlighet med vårt andrahandsyrkande, säger Malin Hemmingsson, utredare på enheten för tillsynsvägledning och miljöbalksprövning, i ett pressmeddelande.

Hamnen får även tillstånd för att i stället använda de förorenade muddermassorna för att fylla ut invallade vattenområden i den nya djuphamnen.

Domen i MÖD innebär att förorenat sediment får dumpas i djuphålan, men endast om halten av ämnet tributyltenn (TBT) understiger 200 mikrogram per kilogram. Sedimentet, som är förorenat, ska dumpas genom rör och täckas över med ett tre meter tjockt lager rena massor. I den tidigare domen saknades en övre gräns för vilken föroreningsnivå massorna fick innehålla.
Läs mer om: hav
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093