23948sdkhjf

Arrangören laddar inför Svenska Maskinmässan

Glatt folk och gott väder – så blir årets mässa om Björn Bäckström själv får välja.
Svenska Maskinmässan är ett ganska nytt evenemang. Första upplagan arrangeras för två år sedan, närmare bestämt 2016, och i år är det dags igen. Men idén till den sträcker sig så långt bak som 2001.

– En av företagarnas största utgifter är mässor. Därför ville vi samla alla våra medlemsföretag under ett tak där de kunde visa upp sina produkter, berättar Björn Bäckström som är vd för Maskinleverantörerna – föreningen som står bakom Svenska Maskinmässan.

Han berättar att man år 2014 kollade runt efter ett lämpligt ställe att hålla till på. Blicken fastnade på Solvalla – ett område med 50 000 disponibla kvadratmeter. För mässan behövdes 33 200 så det fanns gott om utrymme över, trots att man hade 85 utställare 2016.

Men det var då. 2018 års upplaga av Svenska Maskinmässan är större än sin föregångare. 110 utställare har anmält sitt intresse. Det är så pass många att man inte kunna erbjuda alla en plats.

– Det är givetvis jätteroligt, säger Björn Bäckström.

Jag frågar honom hur det kommer sig att man arrangerar mässan vartannat år istället för på årlig basis. Svaret är simpelt; de största utställarna tyckte att var tredje år passade bäst och de små varje år. Därför var det naturligt att välja något som låg i mitten.

Svenska Maskinmässan a la 2018 kommer dessutom bli ännu bättre, enligt Björn Bäckström.

– Vi har ordnat billigare luncher och fyra matställen att välja mellan, samt bättre städning. För att nämna två saker. Ja, vi har verkligen skruvat på allt för att ge våra besökare en bättre upplevelse.

När det kommer till trender nämner Björn Bäckström energisparande maskiner och hybrider som något som lär vara extra hett i år – särskilt då det är personbilar som fram tills nu lett den utvecklingen.

– Drivmedlet är en stor kostnad för många maskinägare så det är självklart att man gärna minskar där, förklarar han och tillägger:

– Egentligen kan man säga att branschen går i cykler på cirka 9 år. Det är så konjunkturen går och vi är nog i högkonjunkturens peak, precis som 2008. Jag tror att det hänger ihop med maskinernas livslängd som ligger på ungefär samma innan det blir dyrt att reparera dem.

Vad har du för förhoppningar på mässan?

– Att vi får gott väder. Det finns ju alltid en risk att det blir regn, men jag hoppas på sol och värme.

Vad är det allra roligaste med att arrangera en mässa av den här kalibern?

– Det är roligast att vi får göra den som vi själva vill. Att skapa en tillställning med fokus på besökarna. Kort sagt – en mässa med mat för vettig peng, inte för långa gångavstånd och glatt folk.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094