23948sdkhjf

Här är Swecos plan för Ystads hamn

Småskaligt, varierat, skyddat och urbant är ledorden när den nya stadsdelen presenteras.
I ett pressmeddelande berättar Sweco mer om sina planer för Ystads hamn. Bland annat ska området kring inre hamnbassängen bli en havsnära stadsdel med så väl bostäder som skolor. Småskaligt, varierat, skyddat och urbant är ledorden och klimatskydd står i fokus.

– Vi har arbetat för att skapa en blandad stad för människor att trivas i, med attraktiva målpunkter och gena kopplingar för gående och cyklister. Hamnverksamheten är i dagsläget till viss del en barriär mellan staden och vattnet, men när den flyttar ut till den yttre hamnbassängen så blir området intill havet tillgängligt för ystadborna. Strukturen bygger på Ystads vision och ligger till grund för planprogrammet, säger Gunilla Wembe, ansvarig arkitekt på Sweco, i pressmeddelandet.

Den nya stadsdelen har en hög miljö- och hållbarhetsprofil. Dagvattenhanteringen blir synlig som ett inslag i stadsstrukturen och infrastruktur kan kopplas till den intilliggande stadskärnan. Med minimal biltrafik planerar man stadsdelen på de gående och cyklisternas villkor.

För att skydda området mot framtida höjda vattennivåer måste Sweco klimatskydda platsen och höja marken. Här föreslår man ett alternativ med sluss som placeras längre ut i hamnen och marken behöver då enbart höjas där. På så sätt skapar man dessutom en skyddad inre hamnbassäng som möjliggör för aktiviteter som simbassänger och kallbadhus.

– Genom att Sweco har en bred kompetens har vi på bättre grunder kunnat föreslå idéer till kunden. Förslaget om en klimatskyddande sluss är ett exempel på detta, där vi med hjälp av våra anläggningskonsulter kunde beräkna och utvärdera möjligheterna för att se om det faktiskt skulle kunna gå att uppföra en sluss här. På så sätt kan nya idéer bli mer trovärdiga, säger Gunilla Wembe.

Förutom Swecos arkitekter har även företagets stadsplanerare, landskapsarkitekter, brokonstruktörer, järnvägsexperter och miljöexperter medverkat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062