23948sdkhjf

Sensorer mot översvämning

En helt ny typ av mätare kan göra det lättare att upptäcka bräddningar i VA-nätet. Därmed skapas betydligt bättre förutsättningar än tidigare att minska miljöpåverkan när stora vattenflöden leder till överbelastade avloppsnät.

Västernorrland är återkommande hårt drabbat av översvämningar på vårarna. Årets snörika vinter gör att situationen till och med är mer prekär än vanligt för bland annat många hushåll. När detta skrivs råder fortfarande klass 1-varning i Västernorrlands län på grund av extremt höga flöden.

Höga flöden kan överbelasta ledningar och orsaka tillfälliga utsläpp av avloppsvatten, så kallade bräddningar. Det kan påverka såväl närliggande vattendrag som grundvatten och inte minst byggnader. Bräddningar är dock nödvändiga för att inte vattnet ska gå baklänges i ledningarna och orsaka översvämning av till exempel källare och gator.

För att minska effekten av de stora vattenmassorna har skarpa hjärnor på bland annat Mittuniversitetet och det kommunala bolaget Mittsverige Vatten och Avfall, MSVA, utvecklat en mätare med sensorer som sänder trådlös data i realtid vid bräddning.

I början av april kunde nyutvecklade bräddmätare installeras i en av de 40 avloppsbrunnar i Sundsvall där MSVA mäter bräddningar. Vid en bräddning skickar de nya mätarna värden trådlöst via ett nätverk med en lång räckvidd direkt till MSVA. Nätet är uppsatt av forskare på Mittuniversitetet för att användas för utvecklingen av smarta samhällen.

I dag åker vår personal ut och läser av våra bräddmätare manuellt. Med den nya sensortekniken kan vi mer exakt se hur mycket vi faktiskt bräddar och utifrån det planera åtgärder på ledningsnätet för att minska antalet bräddningar och därigenom miljöpåverkan, säger Anna Stenlund, miljö- och laboratoriechef på MSVA.

Rikard Hamrin, forskningsingenjör vid Mittuniversitetets forskningscenter Sensible Things that Communicate, berättar att MSVA har bräddningspunkter längs hela kusten ned till Hudiksvall och att det krävs bättre räckvidd för att den nya tekniken ska kunna användas fullt ut.

I nästa steg ska vi därför testa ett nytt nät som Telia ska starta upp och som använder det befintliga mobilnätet, säger Rikard Hamrin.

Ett viktigt steg inledningsvis är att testa mätaren mot det nya nätet och efter utvärdering hitta ett företag som kan kommersialisera mätaren för en installation i en större skala.

Utvecklingsarbetet sker inom ramen för ett treårigt, delvis EU-finansierat, forskningsprojekt som bedrivs vid Mittuniversitetet med fokus på smarta system och tjänster.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125