23948sdkhjf

Elgrävare på besök i Sverige

Kasta ut dieselmotorn med bränsletank och övrig kringutrustning. Fyll tomrummet med en elmotor och ett rejält batteripaket. Det var grundtanken när Pon Equipment i Norge och Caterpillar tog fram en eldriven 25-tonsgrävare som gör ett gästspel i Sverige på Svenska Maskinmässan.

När Caterpillar lanserade sina nya bandgrävare i storlekar kring 20-25 ton i slutet av förra året utlovades stora produktivitetsvinster och kraftigt sänkt drivmedelsförbrukning. Det var dock inte tillräckligt för bland annat Erik Sollerud, vd för Pon Equipments norska bolag, som bland annat påverkades av mätningar som visade att entreprenadmaskiner stod för 30 procent av alla avgasutsläpp i Oslo år 2016.

Han fick med sig Caterpillar i ambitionen att utveckla en eldriven grävmaskin i 25-tonsklassen, en maskin som i första hand är tänkt för arbete i just storstadsmiljöer.

I städerna blir utsläppskraven alltmer strikta och kraven på nollutsläppsmaskiner allt vanligare. Ett ytterligare incitament kan vara att entreprenörerna kompenseras ekonomiskt för att de använder nollutsläppsmaskiner, säger Erik Sollerud.

Med utgångspunkt från den nya modellen 323 finns i dag en prototyp i full drift i Norge – en maskin som efter att ha presenterats för en bredare publik på Vei & Anlegg också ska visas fram för den svenska marknaden på Svenska Maskinmässan.

Det är inget tvivel om att vi måste komma med ett alternativ till fossila bränslen. Biodiesel kan fungera ett tag men är ingen permanent lösning. Eldrift blir allt vanligare för både bilar, bussar och inom industrin. Förnybara energikällor som sol, vind och vatten är framtidens lösning, säger Erik Sollerud.

Enligt tillverkaren är prestanda likvärdiga mellan den eldrivna modellen – som fått tillägget Z-Line i modellbeteckningen – och den konventionella dieseldrivna maskinen.

Vi ville visa att det går att utveckla en populär maskin i ett vanligt segment och att den med batteridrift behåller alla egenskaper och prestanda som en dieseldriven maskin.

Den stora skillnaden ligger i bränsleförbrukningen. Erfarenheten tyder på att en fulladdad maskin ska kunna arbeta i fem till sju timmar och att en till två timmar ska vara fullt tillräckligt för en snabbladdning, men då krävs en snabbladdare på 150-350 kilowatt.

Tanken är att den första, helt färdiga maskinen ska levereras under hösten efter omfattande fälttester nu i vår. Först med beställningen var Veidekke som dock inte kan räkna med att vara ensam om maskintypen speciellt länge. Målet är att bygga ytterligare sju maskiner under 2018. Intresset för utsläppsfria maskiner blir allt större, även i Sverige.

– Cat 323F Z-line bygger på en intressant tekniklösning och det blir spännande att få se resultatet av fälttesterna och se hur konceptet tas emot. Man ska se maskinen som ett komplement som passar in där uppdragsgivaren ställer krav på maskiner med låga eller noll utsläpp, säger Anders Forsberg, produktchef för grävmaskiner i Sverige.

Även Erik Sollerud ser med tillförsikt på en framtid för maskinen i Sverige.

Vi har fått en del frågor från svenska användare och jag tror att behoven är likadana i Sverige, säger Erik Sollerud.

Dessutom finns förväntningar om att tekniken ska spridas även till andra maskintyper. Bland annat aviseras kommande konverteringskit, inte bara för grävmaskiner utan också för hjul- och teleskoplastare.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078