23948sdkhjf

Stort och starkt hos Stig Machine

Stig Machine tar över generalagenturen för Liugong i Sverige.

Stig Machine har haft en stark bas som leverantör av maskiner och utrustning för främst beläggningssidan. Efter hand har dock produktsortimentet vuxit sig allt starkare och på Svenska Maskinmässan blir det något av avstamp för entreprenadmaskiner från Liugong.

Stig Machine förknippas av många med framför allt Bomags vältprogram, men för närvarande representerar det Bålstabaserade företaget även Weycors hjullastare, Hyundais grävmaskiner upp till tio ton och Thwaites dumprar. Tidigare i år blev det också klart att företaget tar över den svenska agenturen för grävmaskiner och hjullastare från Liugong.

Vi har kommit igång med servicedelen, vi har utbildat mekaniker och tagit hem ett reservdelslager. Svenska Maskinmässan blir något av avstamp för försäljningsarbetet. Som det ser ut nu kommer vi att visa de redan etablerade 915 och 922, det vill säga en sexton- och en tjugotvåtonnare ur E-serien. Det är maskiner som tillverkas i Polen, hos Liugongs europeiska bas Dressta, säger Henrik Svensson, vice vd på Stig Machine.

Den kinesiska tillverkaren har tidigare representerats av Peters Lastmaskiner som anger att de hittat svenska ägare till ungefär 300 maskiner sedan starten.

För Stig Machine är det en delvis ny kundgrupp som efterfrågar de större kinesiska maskinerna, vilket i sig är lockande. Samtidigt finns stora förhoppningar om att det även inom den befintliga kundgruppen finns en hel del potentiella köpare som behöver en större maskin än de företaget tidigare kunnat erbjuda.

I övrigt kommer Stig Machine att visa ett urval ur det växande programmet. Från Bomag blir det exempel på såväl asfalt- som jordpackningsvält.

Vi håller oss till deras kompakteringsprogram. Vi tar inte med oss någon asfaltutläggare den här gången heller, säger Henrik Svensson.

Även Thwaites – som Stig Machine premiärvisade på Svenska Maskinmässan för två år sedan – kommer att finnas representerade med någon minidumper, förmodligen utrustad med ett lastaggregat.

Förra gången på Solvalla visades också den rundplatta som utvecklats tillsammans med Bomag för första gången. Då beskrevs den utpräglat svenska produkten som en världsnyhet. Den saknas exempelvis helt i Bomags program. Det tyska företagets vibroelement och motorer passsar dock utmärkt väl tillsammans med det stål som Stig Machine valt att använda. Mottagandet i Sverige skäms dock inte för sig och på årets mässa är det dags igen för Solum Compaction SR1845 som den cirka 100 kg tunga kompakteringsutrustningen kallas.

Från Weycor visar vi femtonnaren AR65 som är den bäst säljande modellen både hos oss och hos tillverkaren. Totalt omfattar dock serien 16 modeller från två till fjorton ton.

2016 meddelade Hyundai och CNH att de båda företagen inlett ett samarbete om minigrävare. På plats i Stig Machines monter kommer nu Hyundai R18 att presenteras, en tvåtonsmaskin som tar vid efter R16 med bland annat ny hytt och ny motor.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078