23948sdkhjf

Osynlig vätska ska stoppa tjuven

Inbrotten på byggarbetsplatser har ökat drastiskt de senaste åren. Skalskydd i olika former är ett sätt att skydda sig. DNA-märkning, som allt oftare används av maskinuthyrare, verkar inte bara avskräckande, utan ökar också möjligheten att stulet gods återgår till den rättmätige ägaren.

Inbrott på byggarbetsplatser har ökat med 56 procent under de senaste fyra åren, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Enbart under 2017 anges antalet anmälda inbrott på byggarbetsplatser till 5 444.

Stölder och skadegörelse på byggarbetsplatser skapar varje år stora hål i de drabbades skattkistor. Dessutom uppstår oftast komplikationer i form av förlorade arbetsredskap och leveransförseningar, vilket kan leda till produktionsavbrott. Mycket av dagens skadegörelse och stölder kan dock, enligt Stöldskyddsföreningen undvikas genom förebyggande arbete och tydliga rutiner.

Det finns studier som visar att en arbetsplats som ligger nära stora vägar och/eller är skyddat från insyn, löper större risk att utsättas för inbrott. En byggarbetsplats som dessutom har dålig belysning, dålig skyltning om larm, svagt skydd i form av dåliga stängsel och lås ligger i högriskzonen för att råka ut för stöld, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert SSF Stöldskyddsföreningen.

Metoderna är varierande. Larm och kameraövervakning är en del av det förebyggande arbetet, ett starkt områdesskydd och ordentliga certifierade lås på dörrar, fönster och containrar är en annan del.

För att minska risken för stöld av verktyg rekommenderar vi att man stöldskyddsmärker med DNA-märkning och tydligt skyltar om att man har DNA-märkning på byggarbetsplatsen. Bygg- och entreprenadmaskiner kan stöldskyddsmärkas med flera olika lager av märkning och göras spårbara både nationellt och internationellt, betonar Lina Nilsson.

På årets Nordbygg fanns bland annat Stefan Johansson, försäljningschef på Smartwater som slog ett slag för så kallat Märk-DNA. Smartwater etablerades 1993 i Storbritannien och har sedan dess vunnit allt större framgångar både bland professionella aktörer och i hushållen.

Läs om Maskinentreprenörernas inställning till stöldmärkning här.

Populariteten kan bland annat förklaras med att märkningen är lätt att göra. En genomskinlig vätska penslas på den produkt som ska stöldskyddsmärkas. Vätskan innehåller en unik kod samt mikropunkter som är spårbara i ett internationellt ägarregister som polismyndigheten har tillgång till. För att detektera märkningen använder polisen UV-lampor, och har sedan möjlighet att hitta ägaren tack vare märkningens individuella kod.

– Märk-DNA har blivit mycket efterfrågat i byggbranschen, speciellt bland uthyrningföretagen. Ramirent och Lambertsson är stora kunder och vi är partner till bland annat Swedish Rental och Sveriges Byggindustrier, säger Stefan Johansson.

Ramirent gick för ett par år sedan ut på bred front med stöldskyddsmärkning av bland annat maskiner och verktyg. En anledning är den brottsförebyggande effekten, en annan att produkterna blir spårbara så de kan kopplas samman med ägaren vid en eventuell stöld.

Läs mer om Ramirents arbete med Märk-DNA här.

Lambertsson var igång med att märka sina uthyrningsmaskiner redan under 2014.

Stefan Johansson lyfter också fram det så kallade Staffanstorpsprojektet som exempel på att märkningen har en mycket stark förebyggande effekt.

– Det var ett samverksansprojekt där bland annat kommun, polis och försäkringsbolag medverkade i ett försök att stävja de många bostadsinbrotten i området. En utvärdering som bekostades av Brottsförebyggande Rådet, Brå, visade att bostadsinbrotten minskade med ungefär 35 procent, säger Stefan Johansson.

Kunskapen om metoden sprider sig snabbt och härom veckan meddelade till exempel lokalpolisområdet i Alingsås att man också börjat tillämpa tekniken för att spåra stöldgods. Tillämpningen underlättas i dag av att UV-lampor ingår i polisens standardutrustning för att bland annat underlätta kontroll av äktheten på körkort och sedlar.

Stöldskyddsföreningens tips för att minska riskerna för inbrott och stöld på byggarbetsplatser:

  • Börja alltid med att inventera verksamhetens risker, planera skyddsåtgärder och skyddsnivå.
  • En första åtgärd är att göra byggområdet så säkert som möjligt med ett bra områdesskydd.
  • Tänk på placeringen av bygg- och förrådsbodar. Det ska vara svårt att köra upp bredvid bodarna. Stäng av tillfartsvägar med tillfälliga bommar eller andra åtgärder som gör det svårare att komma fram till arbetsplatsen.
  • Placera containers på ett sätt som försvårar angrepp och gör att risken istället ökar för att bli upptäckt.
  • Förvara alltid stöldbegärlig utrustning som ex. handverktyg och mätinstrument väl inlåsta i en säker förvaring.
  • Placera aldrig dieseltanken vid infarten. Installera låsbara lock, slangningsskydd och larm.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078