23948sdkhjf

Inga fler ormbon

Mer servicevänliga tiltrotatorer utlovas med ett slanglöst modulsystem.

Förra våren visade Engcon prototypen till ett slanglöst modulsystem som utlovades göra företagets tiltrotatorer mer servicevänliga samtidigt som läckage skulle elimineras. På Svenska Maskinmässan visas den färdiga produkten med tänkt start för serietillverkning i höst.

Den moderna tekniken med säkra redskapsfästen, krav om många extra funktioner, automatisk oljeinkoppling och höga flöden gör redskapsfästena väldigt trånga och svårservade. Detta har tvingat oss att tänka i helt andra banor och för ett par år sedan satte vi tillsammans upp en målbild där vi såg framför oss ett servicevänligt och ”rent” redskapsfäste under våra tiltrotatorer, säger Engcons utvecklingschef Fredrik Jonsson.

Efter ett flertal prototyptester presenteras nu en modulkonstruktion där företagets automatiska oljekopplingssystemet EC-Oil och hydraulanslutningar för bland annat grip och sopvals kan eftermonteras helt utan slangdragningar.

Den här utvecklingen ingår i vårt modultänkande där vi erbjuder en basprodukt och sedan kan våra kunder enkelt lägga till ytterligare funktioner i efterhand. Dessutom eliminerar vi problemen med läckande slangar som rör sig i redskapsfästet, säger Fredrik Jonsson.

Framtagandet av det slanglösa modulsystemet har, enligt Fredrik Jonsson, drivits tillsammans med teknikkonsulter, slutkunder och den egna utvecklingsavdelningen. En väsentlig utgångspunkt var att det skulle vara enkelt att eftermontera EC-Oil.

Vi började i stort sett med att lägga upp EC-Oil på ritbordet, sedan anpassade vi redskapsfästet och den slanglösa konstruktionen för att allt skulle passa så bra ihop som möjligt och ge ett rent och lättservat redskapsfäste, säger Fredrik Jonsson.

Enligt nuvarande planer kommer en förserie av de modulbyggda redskapsfästena att rulla ut från fabriken i Strömsund nu i sommar. Tanken är att serietillverkningen – som inleds med QSD60 (S60) – ska sättas igång under hösten och följas upp med övriga storlekar efter hand.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08