23948sdkhjf

Lugnt och tryggt inför het mässa

Heta dagar med monterbyggande inför maskinmässa på Solvalla

I söndags avgjordes Elitloppet på Solvalla. I dag, tre dagar senare, ser arenan helt annorlunda ut. Trots den korta etableringstiden inför Svenska Maskinmässan dominerar lugnet bland utställarna. Flertalet förberedelser är genomförda, även om många detaljer återstår att ordna.

Sista söndagen i maj avgörs sedan 1952 det lopp som ska avgöra vilken häst som är bäst i världen på sprintdistans. Elitloppet har satt Solvalla på världskartan som ett av de mest prestigefyllda travloppen alla kategorier.

Ett nytt evenemang, fjärran från travsport, men med betydligt fler hästkrafter har nu satt Solvalla på kartan i ett helt annat sammanhang. Det har inte gått mer än tre dagar sedan italienska Ringostarr Treb passerade mållinjen som vinnare i Elitloppet innan arenan fyllts med entreprenadmaskiner med kringutrustning inför den andra upplagan av Svenska Maskinmässan. Fortfarande, på onsdag eftermiddag, rullar en och annat maskin- och redskapsbärande trailer eller servicebil in på området, placeras i kön och får vänta på sin tur innan den kan köra vidare till den monter där lasten ska lämnas.

Trots att det bara är tre dagars etableringstid mellan Elitloppet och mässans öppnande verkar läget kontrollerat i flertalet montrar. De flesta maskinerna är på plats, de sista detaljerna fixas och en sista finputsning görs.

Etableringen har verkligen fungerat bra. Framför allt på tisdagen var det många leveranser så det kunde bli lite väntetider, men inget som stört märkbart, säger Fredrik Rigö, ansvarig för marknadskommunikation på Swecon. Vid Leveranstidningen Entreprenads besök väntar företaget dock fortfarande på att kunna köra sin största hjullastare till montern eftersom det pågår utlastning på just den platsen. I en annan del av mässområdet har det varit lite irritation för att en monter delvis tagits i anspråk för en av transportvägarna.

Men störningarna är förvånansvärt små med tanke på det stora antal maskiner som trängs på så liten yta samtidigt som den tid som står till buds för alla förflyttningar är synnerligen kort. Flertalet montrar präglas av ett lättsamt lugn och mycket god stämning. Visst är det mycket kvar att göra, men oron för att inte bli klar i tid tycks enbart lysa med sin frånvaro. Inte ens hos Swepac märks någon större upphetsning trots att montern ser oroväckande tom ut eftersom den speditör som skulle ha levererat utrustningen redan i går ännu inte visat upp sig.

Nu ska det mycket till att rubba cirklarna för maskinbranschen. Vardagen är fylld av ”brandkårsutryckningar” där allehanda problem och hinder som dyker upp längs vägen ska lösas eller överbryggas. Att det finns gott om rutin i de flesta montrarna bidrar till att skapa en behaglig trygghet.

Jag har byggt montrar sedan 1994. Det är ingen mening med att hetsa upp sig. Med bra planering och disciplin brukar det mesta sluta bra, säger Magnus Uppman på Amas.

Redan innan mässan slår upp portarna på torsdagsmorgonen ser det ut som om åtminstone en tradition är på väg att skapas. Premiäråret 2016 arrangerades Svenska Maskinmässan under en stekande sol. Mycket, för att inte säga allt, pekar på att årets upplaga blir väl så het. Underställ och ylletröja lär inte höra till de prioriterade attiraljerna i packningslistan.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063