23948sdkhjf

Nu viker Stockholms byggmarknad

Minskat byggande förutspås i Stockholm. Skärpta amorteringskrav får skulden.

För första gången på fem år anger en majoritet av byggföretagen i Stockholm att byggandet minskar. Det hävdar Stockholms Handelskammare med hänvisning till färsk statistik.

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, har tittat närmare på den senaste Stockholmsbarometern där representanter för 72 företag i regionen tillfrågats om läget i deras verksamheter och om deras syn på byggmarknaden. Undersökningen har genomförts av Konjunkturinstitutet på uppdrag av Stockholms Handelskammare och resultatet är oroande. Andreas Hatzigeorgiou menar att signalen om en nedgång i byggandet bör tas på allvar.

Rent generellt är det negativa tongångar just nu. Vi ser också fallande trend för både anbudspriser och orderstockar i huvudstadsregionen, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Nedgången går egentligen på tvärs mot behovet. Befolkningstillväxten i Stockholm är stark och borde snarare motivera ett fortsatt byggande på hög nivå. Fallet torde då bero på helt andra orsaker.

– Det har varit snabba kast i bostadsbranschen. På bara några år har amorteringskrav både införts och skärpts. Skärpningen har vi varit kritiska till eftersom den infördes snabbt och utan utvärdering av det initiala amorteringskravet. Jag befarar att alla de restriktioner som införts under senare tid har bidragit till osäkerheten. Bostadsmarknaden skulle må bra av större förutsägbarhet där politiken utformas som en helhet med brett stöd, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109