23948sdkhjf

762 000 kronor till kampen mot cancer

Auktion på hjulgrävare gav klirr i kassan hos cancerbekämpande organisationer.

762 000 kronor att dela på för Prostatacancerförbundet, Bröstcancerförbundet och Barncancerfonden. Det blev resultatet då en specialdesignad Doosan DX140W-5 utauktionerades i samband med Svenska Maskinmässan.

Kampen mot cancer stod i centrum i Maskinias monter på Svenska Maskinmässan som nyligen avslutades på Solvalla i Stockholm. Upprinnelsen var att Doosan ville fira färdigställandet av 400 000 entreprenadmaskiner, något som visades fram på årets Intermat där företaget bland annat ställde ut jubileumsmaskinen – det enda exemplar som tillverkats av hjulgrävaren DX140W-5 Black Edition.

Företaget valde att auktionera ut maskinen till sina auktoriserade generalagenter runt om i Europa med löfte om att pengarna skulle gå till välgörande ändamål.

Vi är väldigt glada över att det var vi som tog hem budgivningen och därmed fick en chans att visa upp den fantastiskt fina maskinen för den svenska marknaden och samtidigt en möjlighet att använda maskinen ytterligare en gång för välgörande ändamål. Redan i Paris började vi fundera över hur det skulle kunna ske. Trots att flera kunder hört av sig och velat köpa maskinen valde vi att genomföra en auktion och låta det belopp som överskrider utropspriset delas mellan Bröstcancerförbundet, Prostatacancerförbundet och Barncancerfonden, säger Maskinias vd Fredrik Holmquist.

Före besöket på Solvalla genomgick maskinen en ”Sverige-anpassning”, där den utrustades med bland annat tiltrotator, belysning, centralsmörjning, värmare och styrsystem som sattes på plats hos Maskinia i Linköping.

Innan auktionen påbörjades hade dessutom Maskinia tillsammans med några av företagets leverantörer säkerställt att maskinen skulle inbringa minst 500 000 kronor i kampen mot cancern.

– För oss var det ett sätt att ta välgörenheten ett steg till. Vi har en tradition att ge ett bidrag till barncancerfonden i stället för att ge julklappar. Och det var inte så svårt att få sju leverantörer att haka på, säger Fredrik Holmquist.

– Det här är nytt för oss, men vi behövde ingen lång betänketid innan vi gick med, säger Krister Arnaryd, vd för Leica Geosystems.

Lika lätt var det för Lars Rönnestrand, Engcons säljchef för Sverige.

– Ägaren sa ja direkt.

När auktionen väl avslutades tidigare i dag stod det klart att ytterligare 262 000 kronor skulle läggas till den halva miljon som redan öronmärkts för de tre organisationerna som därmed kan se fram mot att dela på 762 000 kronor i ambitionen att åstadkomma en bättre värld.

Det har ännu inte offentliggjorts vem som köpte maskinen.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063