23948sdkhjf

Enkel totalstation från Topcon

Mätkonsulter växer inte på träd konstaterar Blinken Tools och rekommenderar ett nytt instrument som entreprenören kan ratta själv, en enklare totalstation som ställer in sig själv.

Topcon LN100W är ett instrument för inmätning och utsättning, en enklare totalstation som ska kunna användas även av entreprenörer.

Instrumentet ställs upp, till exempel på ett stativ, ett enkelt knapptryck senare har det ställt in sig själv och med en trådlös handkontroll ska användaren kunna ta fram till exempel punkter eller CAD-ritningar var som helst på en arbetsplats lovar Blinken Tools, som lyfte fram LN-100W på Svenska Maskinmässan.

Den kom för tre år sedan, men det är nu vi ser att den fått fart, säger Alexander Ohlsson, teknisk support på Blinken Tools.

Han ser en stor potential inte minst på anläggningssidan.

– Det är en enklare variant av en totalstation, något som är hanterbart även för den som inte är utbildad mätare.

Mätkonsulter växer dessutom inte på träd, i stället för att vänta in mätpersonalen kan entreprenören utföra de enklare uppdragen själv, förklarar han.

Vi går mer och mer mot att entreprenörerna gör mer själva, det är inte alltid man kan ha mätingenjörerna med sig, kommenterar han.

Enklare mätuppdrag ska kunna genomföras snabbt och lätt, räckvidden är dock sämre än för en totalstation, noterar han.

Det är en enklare totalstation men LN100 gör det möjligt att mäta med millimeternoggrannhet, den passar bra till exempel om man vill sätta ut grunder eller väggar vid ett husbygge, eller att mäta in vägkanter och brunnar.

Enligt Blinken Tools är instrumentet idealiskt för BIM-projekt. Mätningen sker via en app på mobilen eller surfplattan och ritningar och modeller ska enkelt kunna läggas in i systemet

– Man får också en extra programvara med LN100, Magnet Construct, säger Alexander Ohlsson.

Han beskriver LN100 som smidig att använda.

– Det är bara att sätta den på stativet och trycka på start, den är självnivellerande och känner av själv om den står rakt.

Stationen måste dock etableras, en procedur som är väldigt enkel, hävdar Alexander Ohlsson.

Det räcker att ha tre kända punkter som mäts in, att ställa instrumentet på en känd punkt eller att rikta den mot de fixpunkter som ofta finns på en byggarbetsplats.

Fakta Topcon LN100

  • Arbetsområde: 0,9-100 meter
  • Noggrannhet: +/- 3 millimeter
  • Vertikalt område: +/- 22 upp till 22 meter, +/- tio meter från 22 meter upp till 100 meter
  • Horisontalt område: 360 grader
  • Drifttid: fem timmar
  • Mått/vikt: 185 millimeterX196 millimeterX295 millimeter/fyra kg

Källa: Blinken Tools

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078