23948sdkhjf

Webbsida ska locka bostadsbyggare till Sverige

Building in Sweden är en rykande färsk webbsatsning som ska göra det lättare för utländska byggföretag och byggherrar att bygga bostäder i Sverige.

För ett par år sedan slog de allmännyttiga bostadsföretagen, genom branschorganisationen Sabo, larm om att det allt för ofta var problem att få anbudsgivare, till och med till ganska stora bostadsprojekt. En tänkbar lösning var att försöka locka fler utländska byggföretag till Sverige och i ett första steg kartlades faktorer som verkade hämmande vad gällde arbete i Sverige.

2016 konstaterade Sabo i en rapport bland annat att en av svårigheterna för utländska byggföretag är att få grepp om vad som gäller vid verksamhet i Sverige. Språkförbistringar, byråkrati och svårigheter att förstå den svenska modellen med branschorganisationer och fackförbund var några faktorer som lyftes fram som väsentliga bromsklossar. Läs mer här.

En lösning som föreslogs var en engelskspråkig hemsida som informerar om vad som gäller i Sverige kring bland annat lönenivåer, arbetsmiljöfrågor och personalfrågor. Med på önskelistan fanns också att officiella dokument, inklusive anbudshandlingar och korrespondens, ska finnas på engelska och inte innehålla byggrelaterade svenska förkortningar som är totalt obegripliga utanför landets gränser.

Det tar tid att få översikt i all information som finns på internet. Det verkar vara stor efterfrågan på vad vi gör, men det är inte alltid så lätt att hitta rätt kontakter och information, säger exempelvis Jan-Willem Baijense, en av de utländska byggare som tillfrågats.

Nu har den efterlysta hemsidan just publicerats med Boverket som huvudman. Innan webbplatsen öppnades för trafik har Boverket med hjälp av referensgrupper och branschaktörer – inhemska och utländska – fortsatt att kartlägga behovet och tänken är att fortsätta dialogen för att vässa innehållet ytterligare.

Det är på tiden att det finns en samlad webbplats med officiell information riktad mot utländska aktörer. Vi behöver fler företag som konkurrerar om att bygga bostäder i Sverige för att kunna upprätthålla en hög byggtakt, säger Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister.

Tanken med Building in Sweden är att den ska ge nödvändig information om vad som gäller i Sverige, bland annat byggregler och avtalsvillkor. Webbplatsen ska underlätta för såväl byggherrar och projektutvecklare som byggföretag att orientera sig genom att visualisera de olika stegen från idé till färdig byggnad. Förhoppningen är att informationen ska sänka trösklarna för utländska byggföretag i Sverige.

Att öka konkurrensen genom att underlätta för fler aktörer att verka på den svenska marknaden är en väg att sänka byggkostnaderna. Teknisk utveckling, industrialiserat byggande, förenklade processer är andra vägar som vi också måste fortsätta att utforska, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren.

Otillräcklig konkurrens bidrar till höga priser och höga boendekostnader. En ökad konkurrens är viktig för att skapa bostäder som fler kan efterfråga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064