23948sdkhjf

Mässproffs från Finland

Varför ska man gå på mässa? För att titta på maskiner förstås! Och möjligen för att kunna bunkra grovsnus för ett år,  maskinfantasterna Tore och Hans-Erik var inte riktigt överens om allt.

Solen stekte under Svenska Maskinmässan och många tog sin tillflykt in i montrarna där det måhända vankades kalla drycker och efterlängtad skugga.

På fredagseftermiddagen snubblade Leveranstidningen Entreprenad över ett par mässbesökare som gjort just detta – två österbottniska maskinfantaster som efter ett par dagars mässpring pustade ut i Rototilts svala lounge.

– Nog är det en bra mässa, alla svenska mässor är bra, ler Tore Björk.

– Det har varit mycket att se, säger Hans-Erik Wik.

Han är gammal entreprenör och resekamraten gammal maskinförare. Men båda har slutat. Eller nästan i alla fall.

– Nog blir det så att man kör maskin lite ibland, det kanske till och med står några gamla maskiner hemma på tomten, säger Hans-Erik Wik, med egna företaget Wiks Gräv.

Han har mest kört hjullastare, medan Tore Björk hanterat Volvogrävare och dumprar under sin karriär.

– VI gillar maskiner, så är det bara, kommenterar Tore Björk.

De två har rest långt för att komma till Solvalla – med bil från hemstaden Närpes till Åbo och sedan med färja från Åbo till Stockholm.

– Det är roligare med svenska mässor, i Finland är det mest skogsmässor och lantbruksmässor så vi åker över varje år, säger Hans-Erik Wik.

Det är dock inte bara maskinerna som drar.

– Vi måste åka hit för att köpa snus, fastslår Tore Björk.

–  Grovsnus och portionssnus, det går inte att köpa i Finland.

Hans-Erik Wik håller inte med om det där med ”vi”, men han följer gärna med ändå

– Jag snusar inte, men till mässan vill jag ju, ler han.

Fredagen lider mot sitt slut och de två har sett på maskinerna, begrundat tekniken och plockat på sig en eller annan keps på vägen. Nu är det färdigmässat för i år, hemresan stundar och herrarna tänker sig en annan väg den här gången – upp längs den svenska östkusten.

– Man måste ha lite ombyte, ler Tore Björk.

Rutten är faktiskt lite beroende på var det finns maskiner att titta på.

–  Vi ska först till Uppsala och titta på en skogsmaskin, sen ska vi till Sundsvall och sova en natt innan vi åker till Umeå och tar färjan till Vasa, säger Hans-Erik Wik.

Väl framme i Vasa är det bara åtta mil kvar hem till Närpes, staden som står för merparten av Finlands produktion av både gurkor och tomater.

– Det är det inte många som vet, säger Tore Björk, innan han beger sig mot parkeringen för vidare färder genom Maskinsverige.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078