23948sdkhjf

Finska finesser på mässan

Växellådan har flyttats bak på Veekmas RG281, en förändring som ska bland annat ska förbättra sikten i den finska hyveln och ge maskinen en mer optimal viktfördelning.

Finska  Veekmas presenterade några små men viktiga förändringar i sina hyvlar.

– Alla funktioner i FG2428 är numera proportionella och styrs med dubbla joystickar, två på vänster sida och två på högre, säger Zibigniew Kolakowski, teknisk chef på Veekmas Svenska AB.

Förändringen ska leda till bättre ergonomi och mjukare körning, förklarar han.

–  Alla hydrauliska funktioner körs proportionellt.

Hyveln har också fått en steg IV Volvo-motor och synkroniserad framhjulsstyrning med midjestyrning.

– Det betyder att midjan följer framhjulen i spåren, det blir enklare att styra, säger Zibigniew Kolakowski.

Funktionen kan slås av och på med en enkel knapptryckning.

–  Det är bara att välja fritt.

Nya FG2428 har också en nydesignad ram och motorhuv, hyveln har fått flera LED-lampor som standard, bromseffekten ska vara kraftigt förbättrad, hyvelbladets frigång ska vara högre och rörligheten bättre, uppger Veekmas.

Även manövreringssystemet IQAN är nytt, det ska göra det möjligt att variera funktionsegenskaperna för bladet och programmera separata inställningarna för olika förare eller arbetsförhållanden. Veekmas exemplifierar med att värden och inställningar kan utföras från fabriken via telefonmodem kopplat till maskinen, bladet ska dessutom höjas automatiskt vi backning om flytläget är aktiverat.  Strängspridare och snöstopp  ska också höjas automatiskt vid backning.

Veekmas RG281 har också genomgått en förändring – växellådan sitter numera bak, precis som på FG2428, så kallat omvänt transmissionssystem.

– Det gör att viktfördelningen blir bättre, servicetillgången blir också bättre och ljudnivån i hytten minskar, säger Zibigniew Kolakowski.

Veekmas lyfter också fram att modellen nu fått maskinmanövreringssystemet IQAN.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094