23948sdkhjf

Swedwatch: "Volvo bryter mot FN:s ansvarsregler"

Svenska företagets maskiner används vid utvinning av jade – en industri som ligger till grund för stort mänskligt lidande.
Sveriges Radio rapporterar att Volvo, tillsammans med amerikanska Catepillar japanska Komatsu, pekas ut som storföretag som bryter mot FN:s ansvarsregler vid utvinning av ädelstenen jade i nordvästra Myanmar. Anledningen är att deras maskiner används vid brytningen.

Rapporten är framtagen av Swedwatch vars uppdrag är att granska hur företag tar ansvar för mänskliga rättigheter och miljö.

– De har inte gjort någon kartläggning av vilka konsekvenser som användandet av deras produkter har i den här typen av högriskmiljö, och det är det första steget de bör göra enligt dom här riktlinjerna, säger Therese Sjöström, researcher vid Swedwatch, till Sveriges Radio.

I Myanmar används så kallade dagbrott för att utvinna jade. Detta, i kombination med att det i Kachin påhår väpnade konflikter, har lett till att befolkningen tvingats fly sina hem. Många omkommer dessutom i ras som förekommer i dagbrotten.

Men Volvo menar att de inte gjort något fel, trots att deras maskiner används i utvinningen. Man uppger att man inte har någon egen verksamhet i området – istället förlitar sig företaget på återförsäljare.

– Vi håller inte med Swedwatch i den slutsatsen, utan vi anser att vi inte bidrar till något brott mot dom mänskliga rättigheterna, säger Joakim Kennedal, presschef på Volvo, till Sveriges Radio. På radiokanalens fråga om granskningen påverkar Volvos varumärke så svarar han så här:

– Ja det vet vi ju inte än, men för det första är det ju bra att granskningen genomförs. Och vad vi gör nu är att ta den här rapporten och de rekommendationer som Swedwatch ger och titta på, hur ska vi kunna förbättra oss då.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078