23948sdkhjf

Volvo ökar säkerheten med AI-hjälp

Volvo CE har i samarbete med den franska entreprenören Colas använt artificiell intelligens för att öka säkerheten i och kring arbetande maskiner.

Säkerhet är honnörsord för såväl Volvo CE som för den franska vägbyggaren Colas. Nu har företagen tillsammans utvecklat teknik som känner av om människor rör sig i närheten av en arbetande maskin. Än så länge befinner sig tekniken på prototypstadiet, men erfarenheterna beskrivs som goda.

Colas är en fransk vägbyggare – modell större – som ingår i Bouygues-gruppen och med en markerad profil som teknisk nydanare med avseende på energi och säkerhet inom ramen för bland annat vägbyggande. För några år sedan inlede företaget ett samarbete med Volvo Construction Equipment för att öka säkerheten i samband med arbete med rörliga maskiner.

Nu i veckan presenterades resultatet av ett av de projekt som ingår i det som kallas ”Safer at Work”. Vid två av Colas arbetsplatser – ett asfaltverk och ett dagbrott i Schweiz – har så kallad artificiell intelligens använts för att varna såväl maskinförare som de personer som vistas i maskinens närhet när säkerhetsavståndet blivit allt för kort. De maskiner som valts för ändamålet är en EW160E hjulgrävare och en L220H hjullastare.

Systemet ser skillnad på människor och fasta föremål och de tester som gjorts har varit väldigt framgångsrika. Vi är övertygade om att tekniken kan användas i både stadsmiljö och i exempelvis dagbrott. Vi har kommit fram till prototypstadiet, men ser stora möjligheter att kunna erbjuda marknaden produkten inom en inte allt för långt avlägsen framtid, säger Volvo CE:s vd och koncernchef Melker Jernberg.

Philippe Simarik, ansvarig för hälsa och säkerhet på Colas, berättar att detekteringssystemet är det assist-projekt, av totalt tre som företagen samarbetat kring sedan 2016, som är närmast att släppas ut till marknaden.

Vi hoppas att vi kan utrusta våra maskiner med det här systemet i framtiden. Vårt samarbete med Volvo CE – som visat sig vara ett idealiskt val – har varit extremt lyckosamt. Vi ville samarbeta med en maskintillverkare för att skapa ett innovativt säkerhetssystem som kunde bidra till att minska antalet olyckor med mänsklig inblandning på våra byggarbetsplatser. Här har vi tillsammans skapat en lösning som verkligen kommer att öka säkerheten, säger Philippe Simarik.

Artificiell intelligens, AI, kommer till allt större användning i samband med dagens utveckling av ny teknik. Möjligheterna att kombinera stora mängder data med allt mer kraftfulla beräkningsresurser ger i sig stora möjligheter till nya innovativa lösningar. Tillsammans med stora och snabba framsteg inom algoritmer för maskininlärning är det närmast fantasin som sätter gränserna, för att använda ett slitet uttryck.

AI-algoritmer är inget nytt för Volvos produktutvecklare, men samarbetet med Colas har inneburit en värdefull möjlighet att testa olika lösningar, bredda erfarenheten på området och inte minst utveckla tekniken ytterligare.

När Colas ville ha med oss som samarbetspartner i det här utvecklingsprojektet var vi verkligen angelägna om att medverka. Vi har använt en metod som kallas ”Design Thinking”, vilket betyder att vi utgår från användarens behov och försöker hitta lösningar utifrån dessa. Vi kom fram till 27 koncept som skulle kunna minska olyckorna med mänsklig inblandning på arbetsplatserna och valde tre som vi sedan jobbat vidare med, säger Veit Kleeberg, projektchef för Safer at Work inom Volvo CE.

Nu har det första presenterats. Vad det lider lär vi kanske få veta vilka de andra två är.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078