23948sdkhjf

Urstarkt Volvo rycker framåt

2017 blev ett kanonår för Volvo Construction Equipment och kan beskrivas som det ekonomiskt starkaste hittills i företagets historia. Fortsatt ökad efterfrågan på väsentliga marknader gör att inledningen på 2018 pekar på nya rekordnivåer redan i år.

Anläggningsmaskinverksamheten fortsatte att öka försäljningen och förbättra lönsamheten under det första kvartalet. Överlag är efterfrågan i marknaderna stark, vilket bidrog till att nettoomsättningen ökade med 30 procent till 20,9 miljarder kronor. Vi förbättrade rörelsemarginalen till 13,8 procent (10,0) genom att vi utnyttjade de ökade volymerna samtidigt som vi hade en god kontroll på kostnaderna. Anläggningsmaskiner har hanterat den betydande volymökningen på ett mycket bra sätt, säger Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt i en kommentar.

Till det kommer en exceptionell förbättring av rörelseresultatet som anges till 2,888 miljarder kronor för årets första kvartal, vilket är 79 procent högre än för motsvarande period 2017.

Även i övrigt har året börjat urstarkt tack vare en allmänt ökad efterfrågan på samtliga för företaget väsentliga marknader. Sammantaget steg nettoorderingången med 37 procent. För varumärket Volvo anges uppgången till 28 procent medan ökningen i kinesiska SDLG var hela 53 procent. Framför allt noteras en signifikativ ökning av efterfrågan i Asien som förbättrades med 52 procent. Inte minst stack för Volvo så viktiga Kina ut med en ökning på 68 procent.

I Europa bidrog en allmänt ökad efterfrågan – framför allt drivet av Tyskland, Italien och delar av östra Europa – till att orderingången steg med 15 procent medan orderingången i Nordamerika steg med 46 procent – främst tack vare framgångsrik försäljning av grävmaskiner – och i Sydamerika med 35 procent. I Sydamerika ser det nu ut som om återhämtningen från extremt låga nivåer håller i sig.

Även leveranserna ökade kraftigt under årets tre första månader. Framför allt noteras en kraftig förbättring i Kina, men sammantaget hamnade förbättringen så högt som på 35 procent.

Räknat i maskiner redo visar Volvo en försäljning på 23 938 enheter under första kvartalet samtidigt som 22 102 enheter levererades.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079