23948sdkhjf

Högtryck för rensning av asfaltytor

Modern roterande utrustning för högtryckssprutning i en sluten kassett är NCC:s senaste hjälpmedel för att rensa beläggningar av dränerande asfalt från sand och grus.

Den andra juli 2011 är en dag som Köpenhamnsborna sent ska glömma. Under ett par timmar drabbades staden av ett skyfall som lämnade efter sig runt 150 millimeter regn och skador som uppskattas till i runda tal sju mijarder danska kronor.

Aldrig igen! Det var den allmänna inställningen till förstörelsen och därför inleddes snabbt ett omfattande åtgärdsprogram som kostnadsberäknats till ungefär elva miljarder kronor. Bland annat har stora asfalterade ytor ersatts av grönytor samtidigt som det anlagts magasin som kan samla upp stora vattenmängder samt kanaler som leder ut vattnet till havet utan att belasta det befintliga va-nätet.

Men händelsen ökade också intresset för dränerad asfalt avsevärt över hela Danmark, något som bland annat NCC snabbt tog till sig. Enligt företaget har man nu lagt den dränerande asfalten på cirka 60 vägprojekt runt om i landet.

Vi märker en ökad efterfrågan på vår dränerande asfalt. Det är en öppen asfalt som släpper igenom regnvattnet och säkerställer att vattnet snabbt försvinner från körbanan – även vid skyfall, säger Michael Brask, försäljningschef vid NCC Industry i Danmark.

Populariteten blir inte mindre av att den dränerande asfalten dels minskar risken för vattenplaning och dels är bullerdämpande. Samtidigt har den goda friktionsegenskaper.

Det finns dock även nackdelar, bland annat tenderar sand och grus som används vid exempelvis halkbekämpning att fylla beläggningens ytliga håligheter och därmed minska genomströmningsförmågan. NCC:s svar på den problematiken är en nyligen införskaffad spolbil som rengör asfalten med hjälp av vatten och högtrycksutrustning.

Vår nya spolbil kan bland annat rensa den öppna asfalten på djupet då den är utrustad med den senaste teknologin i form av en roterande rengörare i kombination med en bred sugutrustning. Högtrycksmunstycken monteras på en roterande arm i ett slutet utrymme. Därigenom kan vi spruta från alla håll och inte bara från en vinkel som med traditionella spolbilar. Tack vare det slutna utrymmet kan vi också spola helt nära exempelvis fasader och fordon utan risk för nersmutsning, säger Maki Sebastian Hadziantoniou, försäljnings- och entreprenadledare i NCC Vejservice.

Utöver den roterande spolutrustningen är bilen också utrustad med en spolarm som gör det möjligt att spola bakom hinder. Därutöver finns också munstycken placerade vid sidoborsten och bakom sughuvudet så att vi kan rengöra exempelvis kantstenar.

Fordonet kan ta med sig sex kubikmeter vatten och har plats för ungefär 14 kubikmeter uppsamlat material. Högtrycksspolning kan göras med ett tryck på upp till 300 bar och med en kapacitet på 130 liter per minut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.516