23948sdkhjf

Snöhög gäckar Luleå – mitt i sommaren

Den stränga vintern har bidragit till en extra stor snöhög för den norrbottniska kommunen.
Trots att sommaren går på högvarv så har Luleå kommun ett ganska speciellt problem. Den rekordstora snötippen finns kvar sedan vintern och frågeställningen är nu hur mycket resurser som ska läggas på att tina ner den. Det rapporterar SVT .

Om man inte tinar ner den kommer snöhögen att bli ett problem till vintern. Men om man gör det finns risken att notan springer iväg.

– Det är absolut ett rekordår på snötippen. I fjol hade vi just under 200 000 kubikmeter snö innan den började smälta, i år hade vi närmare 550 000 kubikmeter. Så att det kommer vara betydligt mycket mer kvar i år, säger Patrik Rummensaari, produktionsledare på Luleå kommun, till SVT.

Vanligtvis brukar maskiner åka ut under sommaren och "lufta" snöhögen för att den ska smälta i normal takt. Men på grund av den stränga vintern krävs mer.

– Vi har varit dit en gång med grävmaskin och luftat den, sen kommer vi åka dit i mitten av sommaren och lufta den ytterligare så att vi får ner höjden. Det lär bli en tredje sväng i september också, säger Patrik Rummensaari till SVT.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078