23948sdkhjf

Snart öppnas delar av vägnätet för 74-tonslastbilar

Ska bland annat bidra till att nå klimatmålen.
I ett pressmeddelande skriver Trafikverket att delar av vägnätet, från 1 juli, öppnas för 74-tonslastbilar. Det rör sig om vägnätet med nya bärighetsklass BK4 som i ett första skede kommer att omfatta cirka 11 800 kilometer statlig väg. Det motsvarar cirka 12 procent av vägnätet.

BK4 effektiviserar industrins godstransporter, bidrar till klimatmålen och stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv. BK4-vägnätet kommer att utökas successivt och i dialog med näringslivet, för att få ut så stor samhällsnytta som möjligt. Enligt bärighetssatsningen i den nationella planen kommer 70 till 80 procent av de viktigaste statliga vägarna för tunga transporter att vara öppna för BK4 år 2029. Det motsvarar 40 till 50 procent av samtliga statliga vägar.

– Eftersom man kan köra tyngre lastbilar krävs det färre fordon för att transportera samma mängd gods och därmed blir det miljömässiga och transportekonomiska vinster. På sikt blir det även en kapacitetsvinst på grund av det blir färre lastbilar då befintlig infrastruktur utnyttjas effektivare, säger Kenneth Natanaelsson, strategisk planerare på Trafikverket, i pressmeddelandet.

Trafikverket har en vision om att upplåta hela BK1-vägnätet för BK4 i framtiden. Det kommer att krävas en hel del förstärkningsarbeten för att kunna upplåta en större del av vägnätet för BK4, eftersom cirka tio procent av de statliga vägarna och cirka 900 broar behöver förstärkas för att klara belastningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078