23948sdkhjf

Breddat utbud av lätta skopor

ABL breddar sitt utbud av lättviktsskopor som bland annat ska leda till minskad bränsleförbrukning.

När ambitionen i allmänhet är att sänka såväl drivmedelskostnader som miljöpåverkande utsläpp ökar jakten på onödig vikt. Det har bland annat redskapstillverkaren ABL tagit fasta på och därför breddat utbudet av grävmaskinsskopor i Eco-Lineserien.

Hos ABL konstaterar man att redskapens vikt blir allt mer intressanta för kunderna och därför har företagets konstruktörer tillsammans med stålleverantören SSAB kompletterat skopserien Eco-Line som nu omfattar gräv-, kabel-, kabelprofil- och planeringsskopor.

För en grävmaskinist är kanske inte 80 kg hit eller dit så mycket. 80 kg är skillnaden i vikt mellan en planeringsskopa på 1 050 liter med konventionell utformning och motsvarande Eco-Lineskopa. Under en normal arbetsdag med ungefär 60 grävcykler i timmen hinner det ändå bli cirka 4,8 ton mer eller mindre att hantera – varje timme. Det ger stora skillnader i såväl bränsleförbrukning som slitage på maskinen.

Det som skapar viktskillnaden är att Eco-Lineprodukterna består av höghållfast stål rakt igenom. Därför blir de 10-15 procent lättare. Täckande slitjärn längs skopkanterna och en patenterad utvändig balkförstärkning gör att slitstyrka och hållfasthet ligger kvar på samma nivå som för våra konventionella produkter. De demoskopor som vi haft ute bland entreprenörer har tagits emot väl. Det övervägande betyget är att de är lätta, smidiga och väl utformade, säger företagets marknadsansvarige Ulf Liljewern.

Vi märker också sedan ett par år tillbaka en ökad efterfrågan på större redskap till både grävmaskiner och hjullastare, ett behov som vi redan börjat täcka in. I och med att vi själva tillverkar redskapen i Sävsjö blir det också enklare med kommunikation samtidigt som kvalitetskontrollen underlättas.

Ulf Liljewern berättar också att ABL ingår i det nätverk som byggts upp av Hardox Wearparts och som bland annat erbjuder service runt om i Sverige, även i fält. Ytterligare en positiv utveckling noteras på andra sidan Östersjön.

Vi ser bland annat en märkbart växande marknad i Baltikum, säger Ulf Liljewern.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125