23948sdkhjf

Teknikspäckade 20-tonsgrävare

Svenska Maskinmässan blev den stora lanseringen i Sverige för Caterpillars nya generation 20-tonsgrävare.

Det har gått ett drygt halvår sedan Caterpillar presenterade den nya generationen grävmaskiner i 20-tonsklassen. Svenska Maskinmässan blev den första stora lanseringen i Sverige av tre modeller som bland annat kan skryta med ett omfattande teknikinnehåll.

När Caterpillar presenterar den nya generationen bandgrävare i 20-tonsklassen görs det med hjälp av siffror: 45 procent ökad effektivitet, 25 procent minskad bränsleförbrukning och 15 procent lägre underhållskostnader. Som topping utlovas dessutom bättre förarkomfort. Enligt företaget är det tusentals intervjuer med kunder i olika länder som lagt en stabil grund för produktutvecklingen.

Först ut är 320 GC, 320 och 323 som drivs av företagets egna motorer på 90 till 121 kilowatt med en bränsleförbrukning som utlovas ligga 20 till 25 procent lägre än för motsvarande modeller av äldre generation. En anledning är det nya Smart-läget som automatiskt anpassar motor och hydraulkraft till de grävförhållanden som råder. När hydraulflödet minskar sänks motorvarvtalet automatiskt och därmed utlovas optimering av såväl bränsleförbrukning som prestanda.

En väsentlig komponent i det nya hydraulsystemet är den huvudreglerventil som ersätter pilotledningar, minskar tryckförlusterna och sänker bränsleförbrukningen. Genom att minska antalet hydraulledningar utlovas oljeförbrukningen minska med så mycket som 20 procent, vilket påverkar driftkostnaderna gynnsamt.

Det nya kylsystemet har fem elektriska fläktar, en lösning som utlovas vara effektivare än system med en fläkt. Systemet övervakar självständigt temperaturerna i hydrauloljan, kylaren och luft-till-luft-efterkylaren för att leverera exakt det luftflöde som krävs.

Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad är teknikinnehållet i maskinerna stort. Teknik som tidigare varit tillval eller enbart tillgängliga i större modeller har nu plockats in i 20-tonnarnas standardversioner.

Den nya x-generationen innehåller helt enkelt framtidssäkrad teknologi. Allt kan fås inbyggt från fabrik, även vågsystem, säger Anders Forsberg, produktchef hos Pon Equipment.

Bland annat är nykomlingarna utrustade med integrerad Cat Connect-teknik. Ett paket med assistfunktioner som säkerhetssystemet E-fence och vågsystemet CPM automatiserar arbetet, vilket är till god hjälp vid bland annat precisionsgrävning, vägning och förmedling av fakturaunderlag distans.

Med förlängda och mer synkroniserade underhållsintervall utlovas underhållskostnader som sänkts med upp till 15 procent jämfört med föregående generationer. Exempelvis ska nya hydraulreturfilter klara cirka 3 000 timmars livslängd, vilket är 50 procent mer än föregångarna. Det nya luftfiltret med integrerad förrenare och primär- och sekundärfilter har en livslängd på 1 000 timmar, en dubblering jämfört med tidigare modeller. Livslängden för det nya tanklocksfiltret anges till 2 000 timmar medan bränslesystemets tre filter uppges tåla serviceintervall på 500 timmar.

Dagliga underhållskontroller för motorolja, bränsle-/vattenavskiljare, vatten och sediment i bränsletanken samt nivån i kylsystemet genomförs från marknivå samtidigt som filtrens samlade placering minskar tiden för service.

Anders Forsberg lyfter också fram den nya hytten som han beskriver som rejält förbättrad, bland annat med avseende på förarmiljö och ergonomi.

– All funktionalitet i den nya generationen samverkar för förarens bästa. Det ska vara enkelt att köra maskinen. Assist-funktionerna gör det lättare att nå ett väldigt bra resultat, med vågsystemet lastar man alltid rätt och med E-fence jobbar man säkert, lovar Anders Forsberg.

De nya hytterna är försedda med avancerade hyttfästen i visköst gummi. Något som utlovas minska vibrationerna med upp till 50 procent jämfört med tidigare modeller. Bland standardfunktionerna finns nyckellös tryckknappsstart, 203 millimeters pekskärm med snabbvalsknappar för kontroll samt ljuddämpat överrullningsskydd ROPS. Förarna kan programmera respons och mönster på varje knapp på joysticken och skapa egna produktivitetsinställningar.

Hyttens låga profil i kombination med stora glasade ytor i alla riktningar förbättrar sikten. Utrustningsnivån beställs utifrån tre i förväg bestämda hyttpaket. Med tillvalet 360 graders runtomsikt kombineras bilder från flera maskinmonterade kameror för att förbättra förarens sikt i alla riktningar. Det automatiska klimatkontrollsystemet bibehåller hyttens innertemperatur oberoende av omgivningstemperatur. Radion med integrerad Bluetooth och USB-portar för anslutning och laddning av telefoner ska ge föraren en känsla av kontorskomfort. Den uppfällbara konsolen i hyttpaketen deluxe och premium förenklar i- och urstigningen.

Ökade inslag av moduler ger rationellare tillverkning och enklare reservdelshantering. Exempelvis minskas antalet hytter från 16 till tre, antalet drivlineplattformar minskas från 28 till tolv och antalet luftfilter minskas från 15 till fyra.

Redan nu finns 336 tillgänglig medan 330 beräknas landa om ungefär en månad. Hjulgrävarna kommer i slutet av 2019 och någon gång under 2020 ska alla modeller från 313 till 336 finnas tillgängliga för leverans, säger Anders Forsberg.

Mer att läsa om x-generation här.

Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078