23948sdkhjf

Hitachi vässar produktion av minigrävare

Hitachi har nu officiellt öppnat sin kraftigt uppgraderade och renodlade minigrävarfabrik i Oosterhout där kapaciteten nu är cirka 7 000 maskiner per år.

I anläggningen i Oosterhout har Hitachi under några år samordnat produktion av minigrävare och tillverkning av speciallösningar som rivningsaggregat, långgrävare och teleskoperande aggregat. I takt med att efterfrågan på minigrävare blivit allt större i Europa har dock företagsledningen nu valt att bygga om fabriken för renodlad minigrävartillverkning. (Läs mer här). Därigenom har kapaciteten i den 8 000 kvadratmeter stora anläggningen tagit ytterligare ett stort kliv uppåt.

Från 2014 till 2018 dubblades produktionen från 2 500 enheter till 5 000 maskiner per år. En förutsättning för ytterligare kapacitetsökning var en ombyggnad av fabriken och nu klarar vi mer än 7 000 maskiner per år, säger fabrikschefen Marco Verhoef.

Fabriken, som ska tillverka minigrävare i storlekar från ZX10 på ett ton till åttatonnaren ZX85, har bland annat uppgraderats med avseende på utrustning, däribland en halvautomatisk produktionslinje och nya lackeringsstationer. Ett väl så viktigt inslag är så kallade taktade flöden som ska säkerställa att hela produktionsprocessen genomförs på ett sätt som utnyttjar tiden optimalt.

För att ytterligare säkerställa ett optimalt flöde används den japanska Kanban-metoden för att bland annat synliggöra materialbehovet och därmed bidra till säkra materialleveranser ”just in time”. Syftet är att minska risken för flaskhalsar och produktionsstörningar.

Nu har vi en helt redesignad och moderniserad fabrik. Vi står väl rustade för en framtid med maskintillverkning med kortare leveranstider och till lägre kostnad, säger Marco Verhoef.

Det tog nästan 25 år från starten 1988 innan de första 50 000 minigrävarna lämnat fabriken. I dag är situationen en helt annan. Läs mer om utvecklingen här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078