23948sdkhjf

Milstolpe för Cats midjestyrda dumprar

Cat passerar en milstolpe med 50 000 midjestyrda dumprar.

För drygt ett år sedan meddelade Volvo att företaget levererat 75 000 midjestyrda dumprar. Nu är det Caterpillars tur att passera en milstolpe inom samma produktområde sedan maskin nummer 50 000 lämnat fabriken i Peterlee, mellan Newcastle och Middlesbrough på den engelska östkusten.

Jubileumsmaskinen Cat 745 är, med kapacitet att lasta cirka 41 ton, den största av de sex modeller företaget erbjuder.

Köpare var Trader Construction Company, baserat i North Carolina och en av företagets trogna kunder. Enligt Anthony Pollock, Caterpillars marknadschef för produktområdet, har företagen samarbetat ända sedan 1960-talet.

Trader har ägt eller leasat ungefär 500 midjestyrda dumprar i storlekar från 36 ton genom åren, säger Anthony Pollock.

Enligt Caterpillar består Traders maskinpark i dag av cirka 200 tunga entreprenadmaskiner, varav ungefär 50 midjestyrda dumprar.

Caterpillars midjestyrda dumprar har sitt ursprung i DJB Design & Engineering som inledde produktionen 1974 – åtta år efter det att den första Grus-Kalle lämnat fabriken i Braås. Drivlinan i DJB:s maskiner  var till stora delar tillverkad av Caterpillar och maskinerna såldes och servades i många år genom Caterpillars nätverk innan den amerikanska maskingiganten övertog rättigheterna till produkterna 1985.

Samma år presenterades D400 som var företagets första dumper i 36-tonsklassen. Bland tidiga modeller fanns en 50-tonsmaskin och tvåaxliga modeller. I dag tillverkas sex modeller – samtliga med tre axlar – med kapacitet att lasta från 24 till 41 ton.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078