23948sdkhjf

Svevia tar strid mot maskinstölder

DNA-märkning och spårutrustning ska sätta stopp för stölder av Svevias maskiner och utrustning.

Före sommaren var det många vibratorplattor som stals plus diesel. Det verkar som om stölderna har ett cykliskt förlopp. Det inträffar flera på kort tid i ett visst område, sedan inga eller få under lång tid och därefter flera på nytt. Det talar för att det är organiserade ligor. Vår känsla är att det dessutom ofta är frågan om rena beställningsarbeten, säger Svevias försäkringsspecialist Charlotte Herner.

Stölder av entreprenadmaskiner är i dag ett gissel i hela Europa.

England till exempel, har mycket stora problem. Detsamma gäller flera andra europeiska länder. Förmodligen är det samma ligor som rör sig över stora delar av Europa. Detta har utvecklats till en hel industri, säger Peter Sundman, utredningsinspektör på Larmtjänst.

I Sverige har omfattningen av stölderna legat förhållandevis konstant, enligt Larmtjänst som via sin statistik har en tydlig bild av utvecklingen – och den är oroande.

Under de senaste åren har det stulits mellan 300 och 350 maskiner och traktorer per år. Den stora förändringen gäller antalet maskiner som anträffas. Där ser vi en tydlig minskning, vilket talar för att antalet som förs ut ur landet ökar, säger Peter Sundman, utredningsinspektör på Larmtjänst.

Förra året anmäldes stölder av 321 entreprenadmaskiner och traktorer, vilket var minskning med två procent jämfört med året innan. Flertalet stölder sker vår och höst och värdet av de stulna produkterna uppskattas till drygt 100 miljoner kronor per år.

För att komma till rätta med problemet har Svevia valt att DNA-märka all sin utrustning. Märkningen syns inte med blotta ögat, men kan inte heller tas bort. Som komplement används spårsändare, vilket ökar möjligheten att hitta en stulen maskin oavsett var den befinner sig geografiskt – även i andra länder. Tydliga klistermärken på maskinerna ska signalera till eventuella tjuvar att maskinerna inte är så attraktiva på den svarta marknaden.

Charlotte Herner tror att ett branschövergripande samarbete kan vara ytterligare ett led i arbetet med att förebygga stölderna som också ofta medför skadegörelse utöver de stillestånd som orsakas av såväl maskin- som drivmedelsstölder.

Det vore mycket bra om entreprenadbranschen tillsammans med polisen och andra myndigheter tog ett initiativ på det brottsförebyggandet området. Jag tror att det land som är bäst på att beivra den här typen av brott, och har de bästa skyddsåtgärderna, kommer att utsättas för de här ligorna i mindre utsträckning i framtiden, säger Charlotte Herner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078