23948sdkhjf

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Volvo Construction Equipment säljer entreprenadmaskiner som aldrig förr, framför allt tack vare en extremt ökad efterfrågan i Kina. Men det är inte bara Volvo som drar nytta av utvecklingen i det land som nu vuxit till att bli världens överlägset största marknad för entreprenadmaskiner räknat i antal enheter.

Off Highway Research gör bedömningen att fjolårets gigantiska efterfrågeökning på 81 procent kommer att följas upp med ytterligare 31 procents ökning i år till 283 500 enheter – 325 000 om även mobilkranar och kompakteringsutrustning räknas med.

Utvecklingen i Kina är den främsta orsaken till att det brittiska analysföretaget nu förutspår en totalmarknad som kommer att hamna väldigt nära en miljon sålda maskiner. Men utvecklingen beskrivs som gynnsam även i resten av världen. Prognosen från Off Highway Research pekar på en uppgång med tolv procent.

Där spelar även Indien stor roll med en beräknad tillväxt på 16 procent. Det innebär en tvåsiffrig ökning för tredje året i rad och en förväntad försäljning av drygt 70 000 jordförflyttningsmaskiner till ett samlat värde av ungefär 3,5 miljarder US-dollar.

Även traditionellt väsentliga marknader som Nordamerika och Europa ser lovande ut. Osäkerhet i det nordamerikanska presidentvalet ledde till att försäljningen droppade under 2016, men sedan dess har marknaden hämtat sig väl. Redan förra året var försäljningen tillbaka 2015 års nivå för att i år öka med ytterligare 13 procent till i det närmaste 200 000 enheter.

I Europa bedöms dock ökningen vara betydligt måttligare. Fjolårets 160 000 enheter förväntas i år stiga till 165 000 – möjligen kan försäljningen plana ut på den nivån eller till och med sjunka något under nästa år.

Av de traditionella marknaderna är Japan den som avviker mest – förväntningarna är dock inte att det blir en försämring utan att försäljningen ligger kvar på en nivå kring 60 000-65 000 enheter per år.

Generellt räknar Off Highway Research med ett den globala försäljningen nu nått sin kulmen, i varje fall i den här konjunkturcykeln. Men bedömningen är att marknaden kommer att stabiliseras ett tag framöver kring en miljon enheter till ett sammanlagt värde av ungefär 100 miljarder US-dollar. Världens tillverkare av entreprenadmaskiner kan med andra ord räkna med att en redan hög försäljning stannar kvar på en angenämt hög nivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078