23948sdkhjf

Han utreder järnvägsunderhållet

Det blir kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Erland Olauson, som ska tala om för regeringen hur det basunderhåll för järnvägen som i dag genomförs av Infranord ska överföras till Trafikverket.

Redan i dag dominerar Infranord – helägt av staten – underhållet av det svenska järnvägsnätet. Det räcker inte för regeringen som i flera år propagerat för en återgång till den ordning som tidigare rådde på området – det vill säga en kombination av myndighet, beställare och icke konkurrensutsatt utförare.

Nu har Erland Olauson, med bakgrund som bland annat chefsjurist och avtalssekreterare vid LO fått tiden fram till 30 augusti 2019 på sig att tala om vilka åtgärder som behövs för att flytta den verksamhet i Infranord som i dag svarar för järnvägens basunderhåll till Trafikverket.

Trafikverket har tidigare föreslagit att en bra väg att lösa uppgiften är att myndigheten inledningsvis ska bedriva arbetet i en pilotverksamhet under minst tio år. Läs mer här.

Betydligt mer kritiskt till tankarna på återförening är exempelvis Sveriges Byggindustrier som befarar att en sådan åtgärd leder till ytterligare försämringar av en redan skakig spårbunden trafik. Läs mer här.

Branschorganisationen är dock positiv till att Trafikverkets ansvar för att järnvägsnätet fungerar numer är betydligt tydligare uttalat än tidigare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125