23948sdkhjf

Tomas Eneroth utlovade yrkestrafikinspektion 

Längre lastbilar och en nationell samordnare för sjöfarten var två av nyheterna som infrastrukturministern släppte i sitt invigningstal.

Tomas Eneroth skämdes inte för sin regering när han invigningstalade på Elmia lastbil. Han poängterade, som många gånger förut, att man satsar mer än tidigare regering och han lyfte fram ett antal åtgärder som man under mandatperioden genomfört eller beslutat om att genomföra. Men det intressanta var självklart de nyheter som han utlovade. 

Man har redan infört möjligheten att köra tyngre lastbilar när BK4-vägnätet i somras öppnade för trafik. Och nu släppte Tomas Eneroth nyheten att man kommer att presentera förslag på att ägen tillåta längre lastbilar, något som ska kunna ge smartare lastning. 

En annan rykande färsk nyhet var att Tomas Eneroth presenterade det första namnet i det nya transportrådet, som regeringen inrättade med sin godstransportstrategi. Passande nog var det Sveriges åkeriföretags vd Rickard Gegö, som satt i publiken och tidigare hade hjälpt till att inviga mässan. 

Med hjälp av en nationell samordnare för sjöfarten ska man nu också ta ett samlat grepp den svenska sjöfarten och inte minst omlastning från fartyg till lastbil och tåg. 

Och så den sista nyheten: ett uppdrag till Trafikverket att titta på horisontell samordning med öppna data, som kan ge möjligheter att samordna transporter och effektivisera flödena genom bättre packningsgrad. 

Och även om ministern berömde sig av att vara en dålig polemiker, så kostade han på sig att betona hur man infört klampning och förlängt klampningstiden till 36 timmar. Så släppte han ett vallöfte som ska skapa “ordning och reda i transportnäringen” och lovade att införa en yrkestrafikinspektion om han får chansen att regera landet efter valet. 

– Jag vill att vi likt Tyskland tittar på möjligheterna, som GPS och digitalisering. Det här är viktigt att för se till att vi har schysst konkurrens och för att de som sköter sig ska veta att det inte lönar sig att smita förbi reglerna, sa han. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094