23948sdkhjf

Världsunik automatisering i Gävle hamn

Ett automatiserat höglager för pappersrullar ska hjälpa hamnen att hantera de växande volymerna.

Det som kan vara det första automatiserade höglagret för pappersrullar ska hjälpa Gävle hamn med det växande flödet att pappersrullar. Anläggningen ska inrymmas i en 10 000 kvadratmeter och 25 meter hög lagerbyggnad, där man kommer att lasta papper i containrar. 

Det är kommunägda Gävle hamn som står för investeringen, för att sedan på ett 30-årigt kontrakt hyra ut den till hamnoperatören Yilport. 

– Det är det produktiva samarbetet med Gävle Hamn som möjliggör den här viktiga och för hamnar helt unika satsningen. Tillsammans möter vi den urstarka svenska pappersindustrins behov med den mest effektiva lösning som finns, kommenterar Yilport nordics marknadschef Håkan Bergström. 

Pappersprodukterna kommer till det nya höglagret med tåg och hanteras sedan av automatiserade traverser för lagring. Systemet består också av ett nätverk av horisontella transportörer som flyttar rullarna autonomt till respektive container. Anläggningen byggs i direkt anslutning till containerhamnen och får en kapacitet på 500 000 ton årligen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11