23948sdkhjf

Kobelco vill erövra Rivningseuropa

Efter att ha varit separerade i tio år kunde Kobelcos grävmaskiner och kranar åter igen dela monterutrymme på Intermat. På grävmaskinssidan hamnade mycket fokus på en helt ny generation rivningsmaskiner.

Paris. Det är en ofantlig skillnad på Kobelco årgång 2013 och 2018. Det tidigare mångåriga samarbetet med CNH innebar att det japanska företaget fram till 2013 i stort sett bara kunde sälja sina färgstarka maskiner i de östra delarna av Asien och ner över Australien.

I dag är situationen helt annorlunda med 392 representanter spridda över större delen av världen. Vi har en oerhört stark position i Indien och utvecklas väldigt starkt i Europa. För två år sedan påbörjades dessutom återförenandet av grävmaskiner och kranar som varit separerade i tio års tid. Det stärker varumärket ytterligare och ger stora samordningsvinster hela vägen från forskning och utveckling, via inköp till produktion, försäljning och eftermarknad, sade Kazuhide Naraki, vd för Kobelco Construction Machinery när Leveranstidningen Entreprenad träffade delar av företagsledningen på Intermat i Paris.

Makoto Kato, som är vd för grävarverksamheten i Europa, är så här långt väldigt nöjd med hur det europeiska nätet av återförsäljare har utvecklats.

Antalet dealers ökar för varje år. 2013 var det 16, förra året hade vi nått 52 och målet är att ha avtal med 62 innan året är slut. Resultatet avspeglar sig även försäljningsmässigt där omsättningen 2017 var dubbelt så hög som 2014 – och den fortsätter stiga, säger Makoto Kato.

Vi är starkast på grävmaskiner i storlekar mellan 20 och 30 ton medan mer än hälften av grävmaskinsmarknaden utgörs av maskiner under 16 ton. Därför gör vi nu en satsning på maskiner på 14-16 ton. Men det betyder inte att vi lämnar övriga viktklasser. Under 2019 kommer exempelvis en maskin som väger mer än 50 ton. Så sent som förra veckan lanserade vi en smal 20-tonnare. Förra året lanserade vi hybridmaskinen SK210HLC-10 där vi bland annat ger fem års garanti eller 10 000 timmars garanti på hydraulkomponenterna. I dag har vi 22 grävmaskinsmodeller i sammantaget 58 olika varianter. Ytterligare sex modeller lanseras i år och under 2019.

Vi satsar inte minstatt bredda rivningsprogrammet. I Japan erbjuder vi 16 modeller i storlekar från sex ton. Samtliga modeller är framtagna och testade helt och hållet inom företaget. Ingen tredje part är involverad. Det gör att vi har total kontroll över bland annat kvaliteten. Med vår starka position som etta på den japanska rivningsmarknaden i ryggen är nu ambitionen att växa till en topposition även i Europa, säger Makoto Kato.

Att företaget gör en helhjärtad satsning på den europeiska rivningsmarknaden märktes redan på Bauma 2016 i form av SK400DLC-9. Maskinen baserades på den mindre 350-modellen och togs emot så väl av marknaden att företaget redan efter ett år beslöt att snabbt vidareutveckla produkten. På årets Intermat presenterades den uppgraderade modellen med en matchvikt strax under 50 ton. Samtidigt berättade företaget att det också finns en drygt 60 ton tung variant, SK550LC-10.

Flera alternativ till aggregat finns, vilket gör att demoleringsarbetet kan göras såväl drygt sex meter under larvbanden som på 24,7 respektive 27,5 meters höjd. Och poängen är att samma maskin kan göra allt jobb.

Tack vare ett väl genomtänkt, smart kopplingssystem tar det inte mer än högst en halvtimme att byta aggregat. Det gör att samma maskin kan genomföra en mängd olika uppgifter. Vi har samtidigt jagat lösningar som gör aggregatet både kompakt och starkt, vilket även underlättar förvaring och inte minst transport, säger produktmarknadschefen Peter Stuijt.

Den förstärkta bommen har utformats på ett sätt som ska göra den både slitstark och vridstyv samtidigt som formen också ska underlätta både montering och demontering. Översidan är exempelvis tillverkad av plattor som inte utsatts för vara sig borrning eller svetsning.

Vi har lång erfarenhet från vår japanska verksamhet och det här är en lösning som vi ser att användarna uppskattar i och med att det minskar risken för skador och därmed onödiga stillestånd, säger Peter Stuijt.

Hydraulslangarna ligger väl samlade längs bommens sidor, inte minst för att underlätta service och underhållsarbeten.

En lösning med korslagda hydraulcylindrar bidrar dessutom till ett mer kompakt format samtidigt som även de långa aggregaten blir betydligt mer kompakta vid såväl förvaring som transport.

Höjden blir inte mer än två meter, vilket gör att transporten kan ske med vanliga trailers. Samtidigt är båda grävmaskinerna hydrauliskt breddbara och håller sig inom tre meters bredd, något som också bidrar till att pressa transportkostnaderna, säger Peter Stuijt.

Med en hytt som kan tiltas upp till 30 grader, parallella vindrutetorkare och spolare för både vind- och takruta underlättar ger föraren bra sikt över bland annat arbetsredskapet. Elektroniska övervakningssystem ska bland annat säkerställa att arbetsredskapet inte kommer i kontakt med hytten och att maskinens stabilitet inte hotas när arbetet sker långt från bärare. Kameror bak och på maskinens högra sida ska tillsammans med LED-lampor med utlovad lång livstid hjälpa föraren att se vad som händer runt maskinen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078