23948sdkhjf

Regeringen med i kampen mot brott i byggbranschen

I långt mer än tio år har ett flertal av byggandets aktörer tillsammans med bland annat Skatteverket försökt motverka fusk och kriminalitet i branschen. Nu kliver även regeringen på tåget.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson och statssekreterare Irene Wennemo träffar i dag myndigheter och parter från byggbranschen. Syftet är att tillsammans diskutera hur man i samverkan kan stoppa fusk, regelöverträdelser och brottslighet i byggbranschen.

Med på samtalen finns representanter från Sveriges Byggindustrier, Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Polismyndigheten. Förhoppningen är att mötet ska resultera i en gemensam problembild och en fördjupad förståelse för denna problematik.

– Det är nödvändigt att komma till rätta med de problem som finns. Arbetsmarknadens parter har en mycket viktig roll i detta arbete. Samverkan mellan olika myndigheter har också visat sig vara en framgångsfaktor, säger Ylva Johansson.

Regeringen har gett åtta myndigheter (Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket) i uppdrag att under 2018-2020 utveckla ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet generellt.

Arbetsmiljöverket har fått ansvaret för samordningen av metodutvecklingen och även samråda med arbetsmarknadens parter i syfte att utveckla former för att ta tillvara deras kunskap och erfarenheter.

Och det finns mycket kunskap att ösa ur. Det var långt mer än tio år sedan branschen mer konstruktivt tog upp kampen mot de ökande inslagen av kriminalitet. Exempelvis tog branschen år 2006 ett krafttag mot svartarbete. Läs mer här.

Regeringen har nu också beslutat om en förordning som ger arbetsmarknadens parter möjlighet att söka statsbidrag hos Arbetsmiljöverket för att stärka arbetet mot fusk och brottslighet i arbetslivet. Bidragen är öronmärkta för insatser som är inriktade på att främja kunskapsutbyte och samverkan mellan arbetsmarknadens parter och de myndigheter som gör kontroller för att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet.

Under 2018 kan tre miljoner delas ut i bidrag. Sista ansökningsdag för detta år är 14 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093