23948sdkhjf

Klimatsmart betong utlovas

Västsveriges mest klimatsmarta betong utlovas när Swerock nu invigt sin betongfabrik i Kållered.

Göteborgsregionen står inför investeringar i byggande och infrastruktur för uppskattningsvis 1 000 miljarder kronor under några år framöver. Det lär gå åt en hel del byggmaterial, som betong, under den resan, vilket kan vara en förklaring till att Swerock nu invigt en ny betongfabrik i Kållered, nära avsättningsområden som Göteborg, Kungsbacka och Mölndal.

Ytterligare en orsak kan vara att belastningen på miljön tillmäts allt större betydelse.

Den nya klimatsmarta betongfabriken kommer att erbjuda helkrossballast och alternativa bindemedel. Fabriken värms med bioolja och har helt slutet vattensystem. Vi investerar kontinuerligt i nya betongbilar och pumpar för att kunna erbjuda våra kunder en klimatsmart betong från fabrik till byggarbetsplats, säger Swerocks vd Håkan Wifvesson.

Betongstationen, som levererats av österrikiska SBM, är placerad i direkt anslutning till en täkt som levererar runt en miljon ton ballast årligen. Därmed minskar även transportbehovet avsevärt. Dessutom är området anslutet till järnvägsnätet, något som också påverkar utsläppen gynnsamt. Det gör även ambitionen att använda eldrift för täktens fasta utrustning.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078