23948sdkhjf

Dags att sanera förorenad bangård

Bangården i Slagnäs blev kraftigt förorenad i samband med omlastning av slig för cirka 50 år sedan. Nu satsas 13 miljoner på att sanera markområdet.

Under perioden 1945 till 1973 användes bangården i Slagnäs, cirka sex mil söder om Arjeplog, för omlastning av slig från gruvorna i Laisvall och Adak. Verksamheten gör sig i dag påmind i form av mark som förorenats av metaller som bly, koppar och zink, även arsenik finns med bland de miljöfarliga ämnen som nu ska tas om hand.

Bangården betraktas som ett av Norrbottens mest förorenade markområden, men ska nu saneras på uppdrag av SGU, Sveriges geologiska undersökning, som investerar runt 13 miljoner kronor i arbetet.

Saneringen kommer att utföras genom en så kallas schaktsanering. Det betyder att vi schaktar ur det förorenade området och forslar bort massorna till en särskild deponi som kan ta emot så svårt förorenade massor, säger Johnny Palmberg, produktionschef på Svevia, som tagit hem uppdraget.

Företaget ska även skapa en barriär som hindrar vatten från att strömma in och ut genom den gamla bangården som ligger i nära anslutning till våtmarker.

– Med en grävmaskin trycker vi ner plastspont som bildar en kassett runt området. Sponten trycks ner cirka 2,5 meter ner i backen och har en hållbarhet på garanterat 200 år. Vi har goda erfarenheter av metoden från ett stort saneringsarbete som vi nyligen avslutat vid den nedlagda läderfabriken i Klippan.

I uppdraget ingår även att riva två stickspår samt återfyllnad, löpande provtagning och nödvändiga återställningsarbeten.

Under turistsäsongen passerar tåg dagligen här på Inlandsbanan, vintertid kommer ett i veckan. För att minimera störningen av tågtrafiken kommer arbetet att utföras vintertid, säger Johnny Palmberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094