23948sdkhjf

Ledare: Väntad rysare

Förhoppningsvis kan valresultatet leda till att pajkastningen upphör och ersätts av sökandet efter lösningar. Allt annat vore en katastrof.

2017 påbörjades byggandet av runt 65 000 bostäder i Sverige. Det betyder en tredubbling av antalet under en femårsperiod. Det tråkiga är att nivån, som måste beskrivas som förhållandevis hög, ändå inte når upp till de nästan 67 000 som Boverket anser behöver byggas i genomsnitt varje år fram till år 2025 för att komma till rätta med den gigantiska bostadsbristen. För att klara den mest akuta krisen anser Boverket till och med att nivån fram till år 2020 borde vara 93 000 påbörjade bostäder varje år. Prognosen pekar tyvärr på nivån 46 000 under 2020.

Med hjälp av skärpta kreditrestriktioner och amorteringskrav har den föregående regeringen lyckats minska efterfrågan på bostäder samtidigt som behoven blir allt större för varje dag. År 2025 lär Sveriges befolkning passera elva miljoner, varav en stor del kommer att få ofattbart stora svårigheter att hitta tak över huvudet med dagens byggtakt.

En absolut grundförutsättning för att uppnå en fungerande bostadssituation är att stoppa den lynnighet och de allt för ofta ogenomtänkta och hastiga beslut som skapar en förödande ryckighet i bostadsbyggandet. Det som krävs är en samsyn bland politiker oavsett partifärg som stabiliserar marknaden och tillåter långsiktig planering bland såväl boende som bostadsbyggare.

Hur nu det ska gå till… ?

Det har varit ett minst sagt fascinerande efterspel till det val som förvandlat en hel nation till ett enda stort frågetecken. Att valet skulle sluta med en minst sagt prekär parlamentär situation var i och för sig väntat, likaså att det inte skulle finnas några färdiga lösningar. Det mest fantastiska är ändå att åtta riksdagspartier av olika skäl beskriver sig som ”vinnare” i en situation där praktiskt taget en hel nation står som förlorare. Det enda som kan rädda situationen är att de folkvalda kan göra sig av med sina stora bestånd av ”heliga kor” och agera för landets bästa utan att låta inskränkt partipolitik styra handlandet.

Bostadsbyggandet är en av de frågor som det borde vara väldigt enkelt att enas kring – infrastruktur en annan. Fungerar stadsbyggnad och kommunikation får man på köpet bättre förutsättningar att lösa såväl migration som vård, skola och omsorg.

Förhoppningsvis kan valresultatet leda till att pajkastningen upphör och ersätts av en jakt på lösningar. Allt annat vore en katastrof.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Peab asfalterar i Olofström

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Klarsignal för nya E10

Klockan tickar för Bergnäsbron

Nyhetsbrev

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

Arkiv

Biodrivmedel backade 2018

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

1

Komatsu nästan ikapp Caterpillar

Världsmarknaden för entreprenadmaskiner fortsatte växa även under 2018. I varje fall för de 50 största tillverkarna. Det visar statistik som sammanställts av den brittiska informationskoncernen KHL Group. Mer anmärkningsvärt är att Komatsu snabbt närmar sig Caterpillar i storlek.

Veckans mest lästa!

Komatsu i olika varationer, veteranen som trivs i sin maskin och så sommar på vintern i Finland. Med mera! Det här klickades mest vecka 20!

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

De utökar med Slangexpress på två hjul

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Maskinexpo 2019
”Bra blandning med något för alla”

Efter ett års uppehåll slår Maskinexpo åter igen upp portarna på Stoxa 23-25 maj. Bra variation i montrarna utlovas bland de i skrivande stund cirka 210 utställande företagen.

Samarbetsavtal kring termisk förbränning

NCC lägger ner Loop industries

Den hyllade startupen saknar stöd av investerare.

Göteborg lockar dansk mätkonsult

De expansiva planer som finns för Göteborgsområdet de kommande åren lockar det danska mätkonsultföretaget LE34 som därför öppnat en ny avdelning i Kungsbacka.

1

Byggarbetsgivarnas nya ordförande ser behov av viss kursändring

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne har utsetts till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier och identifierar omedelbart digitalisering och hållbarhet som nyckelområden inför framtiden.

Bauma 2019
Case satsar på gas i maskinerna

Dieseln är på väg ut även för Case, CNH hoppar dock inte på elektrifieringståget – de vill driva maskinerna med flytande gas och det ska inte ta mer än 1-2 år att förverkliga visionen.

Besqab jobbar vidare med Cramo

Innovationspris till digital snöröjning

Nött väg förstärks

Debatt: Standarder är kanonbra – alla borde ha en egen

Vårens Bauma visade att tiltrotatorer och symmetriska snabbfästen får ett allt starkare fäste internationellt. Under tiden förs i Sverige en infekterad debatt om standarder. Här går Steelwrists vd Stefan Stockhaus till angrepp mot Oilquick som han anser försöker låsa in kunderna i sin egen lösning.

Självkörande traktorer röjer snö på finsk flygplats

Självkörande traktorer med avancerad teknik, väl anpassade däck och miljöanpassat bränsle har testats med gott resultat vid snöröjning på EU:s nordligaste flygplats i vinter.

Maskinexpo 2019
Litet verk med stora funktioner

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Maskinexpo 2019
Enkel saltspridning utlovas

Ny hållbarhetschef på Svevia

Maskinexpo 2019
Värme som lossar skruven

Maskinexpo 2019
Extraljus i fokus

Maskinexpo 2019
Avdragare sparar en persons jobb

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Växjö nästa för Hydroscand

Se alla Företagens egna nyheter

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Färdstrålkastare med värmelins

Metsos roadshow i norra Sverige

Självsugande centrifugalpump för industrier

Rött och vitt positionsljus

Laddbar LED arbetslampa

SENA Hörselskydd

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

Nya Commando™DC300Ri: En smidig och smart topphammarrigg från Sandvik

Buntband med ståltunga

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Stöldskydd för traktor och maskin

Saltängen fortsätter hjälpa bygg-Sverige

Batteriladdare PRO 12V/30A

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Laddbar arbetslampa LED MAXFLEX

Drivaxel till Porsche Boxster S

Logistikbyggnad i Brunna

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Friktionsnedsättande silikonspray

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Gävle 8-...

Inverter 12V 1000W

Sänd till en kollega

0.222