23948sdkhjf

Byggsektorn bland de bättre inom kompetensutveckling

Bygg- och fastighetssektorn hör till de bättre vad gäller kompetensutveckling bland privatanställda tjänstemän.

Inte mer än sex av tio tjänstemän har genomfört någon form av kompetensutveckling det senaste året – och bara drygt fyra av tio har gjort en plan för kompetensutvecklingen med sin chef. Det visar Unionens kompetensbarometer 2018 som tagits fram med hjälp av Novus. Resultatet bygger på svar som hämtats från 2 071 tjänstemän i privat sektor under maj månad.

Kartläggningen som genomförts tre år i rad visar inte på någon förbättring trots digitalisering och ökad konkurrens.

Det är oroväckande att siffran inte har förbättrats ett dugg under de senaste tre åren. Företagen måste prioritera de anställdas kompetensutveckling, säger Unionens ordförande Martin Linder.

En jämförelse mellan olika branscher visar att bygg- och fastighetssektorn hör till de absolut bästa medan handels beskrivs som sämst i klassen.

Kompetensutveckling är en strategisk, affärskritisk fråga på alla arbetsplatser. Inom handel krävs exempelvis helt nya kompetenser inom IT och logistik för att klara av den ökade konkurrensen från och inom e-handeln, säger Martin Linder.

Inom handeln har, enligt undersökningen, mindre än hälften av de tillfrågade tjänstemännen tagit del av kompetensutveckling det senaste året, endast var tredje har en plan för sin utveckling.

I bygg- och fastighetssektorn ser det bättre ut. 62 procent anger att de fått någon form av kompetensutveckling medan 48 procent säger sig ha gjort en plan för kompetensutvecklingen tillsammans med sin chef. I båda fallen ligger andelen väldigt nära toppen som dock ligger alldeles för lågt enligt Unionens bedömning.

De två grupper som kan ge bygg och fastighet en match om titeln bäst i klassen är farmaci och hälsa samt konsult och finans.

Den grupp som framför allt slåss med handels om jumbopriset är transport och logistik där 55 procent fått någon form av kompetensutveckling de senaste tolv månaderna samtidigt som bara 31 procent gjort en plan för sin kompetensutveckling tillsammans med chefen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094