23948sdkhjf

Bauma blir ännu större

Den världsledande fackmässan utökar ytan och gör samtidigt uppdelningen i olika utställningssektorer ännu tydligare.

Den globala byggbranschen fortsätter att blomstra och i april är det återigen dags för Bauma – den världsledande fackmässan för byggmaskiner och byggmaterialmaskiner. 2019 års upplaga har dessutom utökats med hela 9 000 kvadratmeter.

Bauma grundades 1954 och går av stapeln vart tredje år. Den 8-14 april 2019 arrangeras den för 32:a gången på Messe München som ligger i östra München. Mässan röner ett enormt intresse över hela världen och med tanke på mässans storlek är det ingen överdrift att hävda att alla branschens aktörer och intressenter kommer att vara där.

– Bauma är en fantastisk plattform, inte bara för presentation av nya produkter och innovationer inom bygg- och anläggning. Den ger förstås även en helt oslagbar överblick och kontakt med hela världsmarknaden, säger Marion Freitag som representerar Messe München i Sverige.

 Branschen fortsätter växa

Under första halvåret av 2018 ökade byggbranschen totalt i världen med 26 procent. I Europa ökade den med 13 procent och här i Sverige har också byggsektorn växt ordentligt under senare år. Svenska företag investerar för närvarande mer än genomsnittet i branschen (totalt 48 procent) och framtidsutsikterna är fortsatt positiva. Det finns en förväntad årlig tillväxt på 3,9 procent för 2018–2022 och 2,6 procent för åren 2023–2027.

Ett 40-tal svenska företag ställer ut på Bauma nu i april. Bland dem finns exempelvis Volvo Construction Equipment, AB SKF, Brokk och HIAB. Totalt kommer Bauma 2019 att bestå av cirka 3 500 utställare från drygt 60 länder och locka till sig cirka 600 000 besökare från över 200 länder.

Enligt Marion Freitag breder mässan ut sig på ett område på över 614 000 kvadratmeter. – Det innebär ytterligare 9 000 kvm jämfört med 2016. Det är också 18 hallar, det vill säga två fler än förra gången. Den totala ytan inomhus är 200 000 kvadratmeter.

 Mer besökarvänlig layout

Innehållet på Bauma återspeglar de stora trenderna på marknaden och mycket handlar om den pågående digitaliseringen, särskilt när det gäller möjligheterna att minska arbetsbelastning och sänka kostnader.

Som aktiv besökare på en så stor ytan gäller det förstås att kunna navigera sig på ett så optimalt sätt som möjligt. Bauma presenterar därför en ny hall- och områdeskarta som ska underlätta orienteringen på den gigantiska platsen som mässan utgör. Tack vare den tydliga uppdelningen i de enskilda utställningssektorerna ska besökarna kunna agera mer målinriktat.

Mässan är uppdelad på fyra områden: Byggplatser, gruvdrift (utvinning och behandling av råmaterial), tillverkning av byggmaterial samt leverantörer och tjänster.

– De viktigaste förändringarna är att de största sektorerna för byggnadsmaskiner och tillbehör utökas från fyra till fem hallar plus en extra yta utomhus. Komponentsektorn får också fem i stället för fyra hallar. Formverk och byggnadsställningar flyttar till Hall B3 och lyftanordningar är buntade i Hall C4. Nytt i Hall C6 är också Conference Center North som rymmer ytterligare konferensrum, avslutar Marion Freitag.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078