23948sdkhjf

Terränglastbil för B-körkort

Terränglastbilen Unimog kan från och med i höst registreras som snabbgående traktor för B-körkort.

Mercedes-Benz klassiska terränglastbil Unimog kombinerar flera av lastbilens fördelar med traktorns. Med start i höst kan den registreras som snabbgående traktor för B-körkort, vilket betyder att den får köras utan speciella körkort eller YKB-bevis. Den får också dra släp och redskap enligt samma regler som en traktor.

– Den kan göra nästan allt som en traktor kan, och det mesta som en lastbil kan. Den enda nackdelen med traktorregistreringen är att maxfarten är 50 kilometer i timmen, säger Claes Fehling på den svenska generalagenten Swedmog.

Unimog UGE finns som snabbtraktor med totalvikt från 7,5 till 16 ton. Den är utrustad med Euro 6-motorer från 155 hk/650 Nm till 300 hk /1 200 Nm och fyrhjulsdrift som standard.

Transmissionen gör det möjligt att anpassa fordonet till olika typer av körning. Föraren kan välja mellan manuell växling, automatlåda och hydrostatisk drivning. Föraren kan vid behov även reglera däcktrycket från hytten.

Det som gör det terränggående fordonet speciellt är att det kan fås med trepunktslyft och kraftuttag både fram och bak, vilket gör den till en mycket användbar redskapsbärare. Samtidigt ingår ett tre meter långt tippflak med kapacitet att lasta sju ton i standardutrustningen.

Hytten ger plats för tre personer som bland annat kan räkna med att fjädring både fram och bak bidrar till ökad komfort. Lastavkännande broms och möjlighet att växla mellan höger- och vänsterstyrning är andra funktioner som inte minst underlättar det dagliga arbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078