23948sdkhjf

De får chans att testa elvägslösningar

Ytterligare tre leverantörer får möjlighet att testa elvägslösningar på allmän väg.

Trafikverket tror på elvägar som en framtida åtgärd för att minska miljöpåverkan från vägtransporter, framför allt tunga långväga transporter där det i dag inte finns så många alternativ, säger Mats Andersson, projektledare för den så kallade förkommersiella upphandling som ger tre leverantörer en möjlighet att testa elvägslösningar på allmän väg.

Trafikverket har redan i dag två pågående demonstrationer av elväg, men vill bredda kunskapsunderlaget. Bästa sättet är att testa olika tekniker som kan ge nödvändig information om det mesta från byggande, via användande, till drift och underhåll.

Bland annat är bedömningen att det krävs olika tekniker utifrån tillämpningsområden som typ av trafik (exempelvis slingor, slutna system, fri trafik), topografi och områden (berg och dalar, stad och landsbygd) och typ av fordon (buss, tung trafik, personbil). Förhoppningen är att fler demonstrationsprojekt ska ge den erfarenhet och kunskap soim behövs.

Tre leverantörer erbjuds nu att teckna avtal:

  • Konsortiet Västsvenska Elvägar – projekterar en konduktiv elvägssträcka för tung trafik på riksväg 40 i närheten av Landvetter flygplats.
  • Gotland Gpe Circuit – projekterar en induktiv elvägssträcka för kollektivtrafik på en kuststräcka i närheten av Visby.
  • Innovation Skåne – projekterar en konduktiv lösning för kollektivtrafik i Lund.

Leverantörerna ska under mars månad 2019 lämna en detaljerad beskrivning av sina förslag till Trafikverket för utvärdering. Därefter avgörs vilken eller vilka som får gå vidare till demonstrationsfasen.

Vi har också tagit beslut om att förlänga testperioden för de befintliga demonstratorerna, till sommaren 2019 för Arlanda och våren 2020 för Sandviken, berättar Magnus Lindgren, biträdande programchef Elvägar.

Läs mer om de båda projekten här.

Läs mer om Sandvikenprojektet här.

Avsikten är att inom några år genomföra minst ett pilotprojekt där hela kedjan, inklusive affärsmodeller, testas. Sträckan ska vara 20-30 kilometer på en plats som ännu inte är utvald.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125