23948sdkhjf

Snabbspår till byggbranschen

Nyanlända arkitekter, civilingenjörer och byggingenjörer har fått en välkommen möjlighet att certifiera sina kunskaper i ett mjukvarubaserat standardverktyg för ritningar vid Malmö universitet. 3 oktober examineras den första gruppen.

I samverkan med organisationen Ingenjörer utan gränser och teknikkonsultbolaget Symetri genomförs nu verifieringskursen CAD på Malmö universitet i en pilotsatsning finansierad av Region Skåne.

– Vi vill bidra med ingenjörskunskaper i samhället. Vid Malmö universitet undervisar och forskar vi inom digitalisering av samhällsbyggandet och vi har de resurser som relativt enkelt kan användas för denna samverkan, säger Mats Persson, prefekt vid institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik.

I samband med examinationen 3 oktober får kursdeltagarna, som kommer från Afghanistan, Irak, Nigeria, Palestina, Syrien och Turkiet, ett diplom som är tänkt att underlätta en snabb etablering i byggbranschen.

Initiativtagare till kursen är Malin Nordlund, som är lokal representant för Ingenjörer utan gränser.

I vårt projekt Engineer to Engineer (E2E) träffar vi många kompetenta och drivna ingenjörer som vill bidra med sina yrkeskunskaper. Många av dem saknar kända referenser och intyg från utbildning och arbetsgivare här i Sverige, vilket utgör ett hinder i mötet med arbetsgivare. Därför vill vi fokusera på verifiering av kompetens, säger Malin Nordlund.

Under den åtta veckor långa kursen har konsulter på Symetri undervisat deltagarna i verktyget Revit Structure. Mjukvaran är det standardverktyg som i dag används i byggbranschen för att ta fram så kallade byggnadsinformationsmodeller.

– När vi utbildar arkitekter och ingenjörer i användandet av de senaste teknologiska verktygen märker vi tydligt att det finns ett behov av duktiga ingenjörer hos många av våra kunder. Vår ambition är att projektet ska bidra till att öppna dörrar för människor med ett brinnande intresse att komma in på den svenska arbetsmarknaden, säger Symetris vd Jens Kollserud.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078