23948sdkhjf

De skapar framtidens krav för modulupphandlingar

SISAB genomför ett omfattande utbytesprogram av gamla förskolebyggnader i Stockholm.
SISAB skriver i ett pressmeddelande att man konstaterat att kostnaderna är för stora för renovering och underhåll av skolor som ofta byggts med moduler på 70- och 80-talet runt om i Stockholm. Detta innebär att de gamla förskolorna på kort tid ersätts med nya, den här gången byggda på grunder som uppfyller gällande byggregler. På så sätt kan det kommunala fastighetsbolaget säkerställa en frisk inomhusmiljö, få ett fungerande skydd mot skadedjur under husen, samt ge en ökad livslängd på kommunens investerade byggnader.

Efter en upphandling och utvärdering är modulleverantören Moelven med typgodkänd Isolergrund part till SISAB:s utvärderingsprojekt, där tidplanen haft en hög prioritet. Moelven producerar nu pilotförskolan med modulbyggnader till SISAB där Isolergrund ingår som en totalentreprenad ovan mark med material och montage inkluderat.

När Sisabs utvärdering är färdigställd så kommer det resultera i tydliga krav i framtidens upphandlingsunderlag. Det betyder att Moelven som använder typgodkänd Isolergrund klarar BBR-krav för grunden i kommande upphandlingar. Modulleverantörer med grunder som saknar dokumentation som visar att BBR uppfylls av tredje part, kommer att granskas.

SISABs utvärdering av pilotprojektet med en ny tydligare kravställning kan bli vägledande för andra kommuner och fastighetsbolag. Tillsammans med RISE tydliggörande om fuktsäkerhetsprojektering och Fuktcentrums förebyggande informationsarbete om krav och hälsorisker, så kommer kunskapen kring gällande BBR-krav för grunden att nå ut i hela landet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079