23948sdkhjf

Hitachi satsar på egen maskinstyrning

Hitachi har tillsammans med Trimble tagit fram ett eget maskinstyrningssystem som nu introduceras i ZX210X-6.

Framtidens arbetsplats” är ett begrepp som Hitachi kommer att använda betydligt flitigare i framtiden. Ett helt paket av nya tjänster och funktioner aviseras som ska kunna kopplas till företagets entreprenadmaskiner.

Först ut är GPS-baserad maskinstyrning som beskrivs som Intelligent Communication Technologies, ICT. Inledningsvis kan Hitachi leverera sina X-modeller med maskinstyrningssystem, framtagna och specialanpassade för de egna maskinerna. Systemen finns i olika utföranden och kan därmed även anpassas till kundens behov.

De två grundsystemen betecknas 3DMG och 3DMC och levereras givetvis fabriksmonterade. 3DMC integreras dessutom med maskinens hydraulik och stödjer föraren genom att sköta aggregatets rörelser utifrån ritningsmodellen.

Maskinägaren behöver aldrig bekymra sig om placeringen av utrustningen, som är fallet vid eftermontering. Dessutom sitter många av sensorerna skyddade från yttre påverkan, säger Wilbert Blom, produktchef i Hitachis europeiska bolag.

De första X-maskinerna med 3DMC ska, enligt nuvarande planer, inom kort levereras ut till den europeiska rentalmarknaden. Däremot är det fortfarande oklart när den svenska marknaden får ta del av de nya systemen.

Under tiden arbetar Hitachi vidare med ytterligare ICT-projekt som bland annat kommer att fokusera kring autonoma system för entreprenadmaskiner. Bland annat talas om ICT-funktioner som möjliggör kommunikation mellan maskiner, informationsöverföring från eller till projektledning och logistiska funktioner.

– Vi är bara i början av en utveckling där autonoma eller semiautonoma system får allt större betydelse för den här branschen, säger Jeff Drake, Trimbles affärsområdeschef för maskinstyrning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.074