23948sdkhjf

Nya verktyg för tung bransch

Ett värmländskt företag har tagit fram nya redskap som ska underlätta för håltagare. – Den här branschen har många jobbiga och tunga moment.

Upplands Väsby. Twill Drill från värmländska Kil var nykomlingar på rivningsmässan Demcon i slutet av september. Företaget är färskt och Kjell Andersson och Joakim Wändel hade inte ens några produkter att sälja ännu.

– Vi ser mässan som en testballong, idéerna och patenten finns redan där, nu ser vi om intresset finns, säger Kjell Andersson.

De hade ändå med sig en rad konkreta verktyg att visa upp, med sig till Demcon hade Twill Drill fyra patenterade uppfinningar: delbara borr, kärnfångare, vikbart klingskydd och en borrbärare.

Samtliga har kommit till efter många års frustration.

– Jag har jobbat i håltagningsbranschen sedan 1980, jag har sett vilka problem som finns och nu har jag tagit fram lösningar, säger Kjell Andersson.

Han uppger att alla Twill Drills produkter är framtagna för att lösa konkreta problem.

– Den här branschen har många jobbiga och tunga moment.

– Vi vill hitta sätt att till exempel både fånga upp kärnan och rensa borret från kärnan, säger Kjell Andersson.

Att fånga upp kärnan ska innebära att jobbet kan utföras snabbare.

– Fångar man upp kärnan faller den inte ner till våningen under och man slipper stämpa upp skydd, kommenterar Joakim Wändel.

Att få ut kärnan efter borrning är ett annat tidsödande moment, Twill Drills lösning går ut på att skruva upp redskapet och helt enkelt hälla ut kärnan.

– Vi har räknat ut att man kan spara in 1,5-2 timmar per dag på att få ut kärnan enklare, där finns det pengar att hämta, säger Joakim Wändel.

– En annan fördel är att man inte slår sönder borret.

Produkterna är utvecklade för håltagare.

–  De ska underlätta vardagen och spara både kropp och tid, konstaterar Joakim Wändel.

Det vikbara klingskyddet ska underlätta till exempel vid sågning nära en vägg.

– De gamla skydden måste man ta bort för att komma åt, och gör man det är det ofta väldigt svårt att sätta tillbaka dem igen, kommenterar Kjell Andersson och demonstrerar hur Twill Drills skydd enkelt viks fram och tillbaka.

Twill Drill har tagit sig an de tunga lyften också – den som tar upp ett stort hål i en vägg kan behöva plocka ut riktigt rejäla bitar.

Kjell Anderssons lösning är att först sätta en expander i mitten, verktyget är sedan försett med ett löstagbart ”lock” som enkelt plockas av.

– Bädda med något stötdämpande, sedan kan man bara dra ut allt.

Samma teknik kan användas för att lyfta tungt och Joakim Wändel tillägger att en generell finess är att samma nyckel betjänar alla Twill Drills produkter.

– Det ska vara enkelt.

Kjell Andersson har lång erfarenhet från håltagningsbranschen och Joakim Wändel tillverkar komponenter för fordonsindustrin i ett eget företag.

– En innovatör och en fabrikör, ler Kjell Andersson.

Duon tycker sig ha fått god respons på mässan och hoppas att branschen ska vara redo att testa något nytt.

– Trots att vi inte har något sälja förrän om kanske ett halvår har folk varit mycket intresserade och vi har ju faktiskt mer nyheter än de flesta andra här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125