23948sdkhjf

Fortsatt sjunkande intresse för lätta lastbilar

I september fortsatte trenden med sjunkande antal registreringar. Trots detta skruvar Bil Sweden upp förväntningarna för året som helhet.
I ett pressmeddelande skriver Bil Sweden att effekterna av det nya fordonsskattesystemet Bonus-malus fortsatt att präglar bilmarknaden och skapar en stor ryckighet. Efter rekordsiffrorna i juni inför starten av Bonus-malus sjönk som väntat registreringarna kraftigt i juli, augusti och nu även i september. I september minskade registreringen av lätta lastbilar med 45,4 procent.

Hittills i år har nyregistreringarna av lätta lastbilar ökat med 16,2 procent jämfört samma period förra året, som var ett rekordår.

– Vi har höjt prognosen för lätta lastbilar från 54 000 till 56 000. Den kraftiga uppgången för lätta lastbilar under våren i kombination med att den negativa Bonus-maluseffekten succesivt bör klinga av under senare delen av året, gör att vi höjt prognosen för lätta lastbilar, säger Mattias Bergman, vd för BIL Sweden, i pressmeddelandet. Han fortsätter:

– Bonus-maluseffekten, som skapat den stora ryckigheten på marknaden, är ett resultat av att många kunder passade på att köpa Malusbilar innan 1 juli för att undvika den kraftiga höjningen av fordonsskatten som Bonus-malussystemet innebär. Vidare valde många bilhandlare, av samma anledning, att registrera på fordon före 1 juli, vilket har dragit ner registreringssiffrorna ytterligare under det tredje kvartalet. Tillgången på bonusbilar med kort leveranstid är begränsad vilket gör att vi ännu inte ser så stor effekt på uppgång av bonusbilar, det vill säg laddbara bilar (elbilar, laddhybrider, bränslecellsbilar) och gasbilar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078