23948sdkhjf

Byggbranschen under lupp

Byggbranschens förmåga att stävja trakasserier och repressalier sätts nu under lupp av Diskrimineringsombudsmannen, DO.

DO konstaterar att bygg och anläggning hörde till de branscher där vittnesmål om allvarliga missförhållanden framfördes i samband med metoo-kampanjen. Diskrimineringsombudsmannen har därför bestämt sig för att utröna vilka riktlinjer och rutiner som finns i dag inom företagen för att förhindra såväl trakasserier som repressalier.

Metoo-uppropen bekräftar att det är särskilt viktigt att säkerställa att arbetsgivare har ett pågående främjande och förebyggande arbete mot diskriminering och då särskilt sexuella trakasserier. Vi fortsätter vår granskning av arbetsgivare och nu är det byggbranschen som blir nästa bransch, säger Peter Wråke, chef för rättsenheten arbetsliv.

Diskrimineringsombudsmannen har inlett en granskning för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har de riktlinjer och rutiner som krävs för att förhindra uppkomsten av några som helst trakasserier. Inledningsvis har uppgifter begärts in från 50 företag, aktiva i branschen.

Tillsynen är en fortsättning på den granskning DO inledde under 2017 i samband med att de nya bestämmelserna om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen trädde i kraft. Hittills har bland annat alla kommuner och landsting granskats, enligt DO.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095