23948sdkhjf

Gigantisk betongorder skapar stabil grund för centrallager

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Ungefär 17 000 kubikmeter betong ska gjutas i dagsetapper på upp till 1 000 kvadratmeter när Linotol tar sin del i Lidls nya centrallager i Örebro.

Under andra halvan av 2019 ska Lidls tredje centrallager i Sverige vara färdigställt i Örebro efter en byggtid på drygt ett år. Anläggningen byggs till större delen i ett plan. Den breder ut sig över cirka 44 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär sex fotbollsplaner. Tanken är att lagret ska betjäna 70–100 av den tyska dagligvarukedjans detaljhandelsbutiker i Sverige.

Entreprenör är Tommy Allström Byggproduktion som med säte i Lindesberg vuxit sig stark i regionen. Andra viktiga aktörer i projektet är Ruukki som bland annat levererar stålstommen och Linotol som svarar för betongarbetet i en entreprenad som med ett värde kring 60 miljoner kronor är ett av företagets största åtaganden genom tiderna.

– Det är ett komplext projekt. Därför ser vi att Linotol är ett av få företag som klarar av en sådan entreprenad. Linotol har funnits i branschen länge. Företaget har kunskapen, erfarenheten samt de personella och maskinella resurser som behövs. Det känns tryggt, säger Tommy Allström, vd på TAB Byggproduktion.

Enbart lagrets grundkonstruktion består, enligt Linotol, av 316 pelarfundament, vindbockar och sulor. Markbetongen stålfiberarmeras och betongplattan blir till största delen dubbelarmerad. En stor del av golvytan utrustas med golvvärme.

Enligt Michael Lappalainen, entreprenadingenjör på Linotol, kommer golven att gjutas för hand av gjutlag om cirka tio personer. De sammanlagt cirka 50 000 kvadratmeter golv som ingår i projektet armeras med nät och beräknas innehålla 9 000 kubikmeter betong och 1 200 ton armering när byggnaden väl står klar. Totalt kommer projektet att innehålla ungefär 17 000 kubikmeter betong.

En stor del av gjutningarna kommer att genomföras i dagsetapper på mellan 800 och 1 000 kvadratmeter. Det är stora volymer som kommer att kräva en strid ström av mixerbilar för att hålla produktionen flytande. Leverantör är Thomas Betong som passande nog har en betongstation i närheten.

Arbetena kommer att kräva noggrann planering och samordning med de andra entreprenörerna på plats, säger Michael Lappalainen, som också berättar att företaget projekterat samtliga golv i entreprenaden enligt de funktions- och regelkrav som finns i projektet.

Om Linotol och Thomas Betong spelar viktiga roller för grundläggningen är Ruukki väl så viktig för stommen. Företaget projekterar, tillverkar och monterar stål- och betongstommen och levererar därutöver bärande taksystem, fasader och fönster samt mellanväggar och tak för kylrum.

Lagrets svetsade balkar tillverkas vid Ruukkis fabrik i Ylivieska och stålfackverken i Peräseinäjoki. Fabriken i Oborniki i Polen tillverkar pelare och balkar samt väggarnas sandwichpaneler

Vi har från första början samarbetat med Ruukki. Vårt samarbete var avgörande för att vi fick ta oss an detta projekt och är även en garanti för att byggnaden byggs på planerat sätt, säger Tommy Allström.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Uppsnappat på Maskinexpo

Volvo se upp! Ljungby ta skydd! Att Wacker Neuson tar upp kampen på hjullastarsidan är bara en av glimtarna från Maskinexpo 2019.

1

Fullt ös på Maskinexpo

Regnet strilade men humöret var på topp när årets Maskinexpo slog upp portarna på torsdagen.

Staffare hyllade på hemmaplan

Företaget blev ”Årets entreprenör” i Hudiksvall.

Coop lägger ned – på grund av gruva

Daf miljardsatsar för fortsatt tillväxt

Det går bra för lastbilstillverkaren Daf, så bra att företaget nu aviserar en investering på motsvarande en bit över två miljarder kronor i hyttfabriken i Westerlo.

Nyhetsbrev

SSM renodlar – avyttrar entreprenaddelen

Tuff kostnadsjakt och koncentration till kärnverksamheten är viktiga inslag när bostadsutvecklaren SSM anpassar organisationen efter målgruppens försämrade möjligheter att finansiera sina bostäder. Samtidigt inleds ett strategiskt samarbete med bostadsbyggaren Mecon Bygg.

Arkiv

Peab bygger naturnära

Ett helt nytt bostadsområde ska byggas i Sollentuna.

Liten rigg med stor räckvidd

Sandviks nya topphammarrigg får plats på en släpvagn, enligt företaget tar aggregatet sig fram nästan överallt och den ska passa för både anläggningsjobb, tunneldrivning och stenindustrin.

Stockholm testar femaxlat för schaktmassor

Lånar in en Volvolastbil från Finland för att minska transporterna.

Reportage
Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

1

Komatsu nästan ikapp Caterpillar

Världsmarknaden för entreprenadmaskiner fortsatte växa även under 2018. I varje fall för de 50 största tillverkarna. Det visar statistik som sammanställts av den brittiska informationskoncernen KHL Group. Mer anmärkningsvärt är att Komatsu snabbt närmar sig Caterpillar i storlek.

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Klarsignal för nya E10

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

1

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Bauma 2019
Stora planer för Keestrack

Keestrack prisar sin nordiska återförsäljare och sätter också sikte på en framtid där företaget växer och koldioxidavtrycket minskar.

Biodrivmedel backade 2018

Veckans mest lästa!

Komatsu i olika varationer, veteranen som trivs i sin maskin och så sommar på vintern i Finland. Med mera! Det här klickades mest vecka 20!

Maskinexpo 2019
Begagnat dörr-till-dörr

1

Maskinexpo 2019
Biorenare i betong

Maskinexpo 2019
Sverigepremiär för premiumsågverk

Maskinexpo 2019
Tung batterilastare

En helt ny typ av batteridriven glidstyrd kompaktlastare, med telefonen som skärm och instrumentpanel, lanseras på Maskinexpo.

Växjö nästa för Hydroscand

Ny programdirektör för SIP STRIM

Uppländskt uppdrag för Peab

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Maskinexpo 2019
Litet verk med stora funktioner

Ledare: Vårbudget utan svar

1

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Maskinexpo 2019
Enkel saltspridning utlovas

Ny hållbarhetschef på Svevia

Maskinexpo 2019
Värme som lossar skruven

Maskinexpo 2019
Extraljus i fokus

Maskinexpo 2019
Avdragare sparar en persons jobb

Se alla Företagens egna nyheter

Runda extraljus - nästan 50% rabatt

Foerster lanserar nya STATOGRAPH® CM redo för Industri 4.0

Varningsljusramp 762 mm- Legion fit

Trådlös kamera - WIFI HD

Metso och Lutze har tecknat distributöravtal

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Färdstrålkastare med värmelins

Metsos roadshow i norra Sverige

Självsugande centrifugalpump för industrier

Rött och vitt positionsljus

Laddbar LED arbetslampa

SENA Hörselskydd

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

Nya Commando™DC300Ri: En smidig och smart topphammarrigg från Sandvik

Buntband med ståltunga

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Stöldskydd för traktor och maskin

Saltängen fortsätter hjälpa bygg-Sverige

Batteriladdare PRO 12V/30A

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Laddbar arbetslampa LED MAXFLEX

Drivaxel till Porsche Boxster S

Logistikbyggnad i Brunna

Sänd till en kollega

0.236