23948sdkhjf

Nedgång för bygg påverkar inte stabil installationsbransch

"Den svenska ekonomin överraskade positivt under andra kvartalet i år"
Installationsbranschen visar på en fortsatt stabil tillväxt där flera av de dominerande sektorerna ökar samtidigt som bostadsbyggandet dämpas. Bäst går det för sektorer som tele, data och säkerhet samt industrirör. Under 2019 väntas tillväxten mattas av jämfört med årets nivå. Företagen i branschen ser främst marknadsmöjligheter inom industrin och energieffektivisering.

Idag släpps Installatörsföretagens konjunkturrapport som visar att installationsbranschen fortsätter på samma höga nivå som under 2017. Marknaden uppgick totalt till 67,7 miljarder under första halvåret av 2018. Där elinstallationer (el) står för 44,4 miljarder kronor och värme och sanitet (VS) för 23,3 miljarder kronor. Jämfört med samma period 2017 ligger siffrorna på samma nivå.

– Den svenska ekonomin överraskade positivt under andra kvartalet i år. Det återspeglas i installationsbranschen. Det är en stabil marknad med hög efterfrågan men där det fattas medarbetare, säger Reijo Mustonen, branschekonom på Installatörsföretagen, i ett pressmeddelande.

Under 2019 väntas tillväxten mattas av något jämfört med årets nivå till en marginell ökning för el och oförändrad för VS.

– Samtidigt som vi ser en mognad i konjunkturen och att bostadsbyggandet avtar så växer industrin, offentlig sektor fortsätter bygga skolor och sjukhus samt att intresset för energieffektivisering ökar. Här finns jobb för de företag i installationsbranschen som vågar se över sitt erbjudande, säger Reijo Mustonen.

Även om installationsmarknaden som helhet har en oförändrad prognos så präglas branschen fortfarande av stora regionala skillnader. Medan Västra Götaland ökar kraftigt väntas volymerna i Stockholm minska mest. I Norrland, Skåne och Mellansverige skiljer det sig mellan prognoserna för el och VS. Medan man i Sydsverige förväntas få en negativ rekyl under 2019 efter flera års uppgång för både el- som VS-installationer.

Två gånger om året sammanställer Installatörföretagen, i samarbete med analysföretaget Industrifakta, installationsmarknadens resultat samt ger en prognos för kommande år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063