23948sdkhjf

Umeå stärks som skogstekniskt centrum – om regionen gör sin del

Komatsu Forest vill bygga en helt ny fabrik i Umeå, men regional motprestation krävs.

Komatsu Forest har långt gångna planer på att bygga en helt ny fabrik i Umeå. Ambitionen är att stärka regionens ställning som skogstekniskt centrum och bidra till sysselsättningen. Satsningen förutsätter dock förbättringar i den omgivande infrastrukturen i kombination med någon form av regionalt stöd.

Komatsu Forest, med huvudkontor och fabrik i Umeå, är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner. Företaget blir dock gärna ännu större samtidigt som produktionen uppgraderas till dagens krav och önskemål om bland annat arbetsmiljö, miljö och kvalitet.

Vi vill ha en fabrik som är anpassad utifrån människans möjligheter, där teknik, god ergonomi och säkerhet främjas och verkar för god kvalitet för tillverkningen. Vi vill bygga en attraktiv och effektiv arbetsplats där våra medarbetare trivs och utvecklas och där vi kan leverera produktkvalitet i framkant, säger fabrikschefen Martin Ärlestig, som också lyfter fram betydelsen av minskad miljöbelastning.

Vi har högt ställda miljömål för vår produktion redan i dag, men när en fabrik byggs ny från grunden kan miljövänliga lösningar finnas med hela vägen. Vårt mål är att bli CO2-neutrala i vår produktion, säger Martin Ärlestig.

Vi ser det här som en stor investering i regionen, som kommer att bidra till ytterligare arbetstillfällen under hela byggprojektet. Vi ser även fabriken som en del av en större helhet, där etableringen bidrar till att stärka regionen som skogstekniskt centrum i Sverige. Regionen har redan i dag en stark skogsteknisk position. Det här skulle ytterligare bidra till att stärka den positionen för framtiden.

Företagsledningen sticker dock inte under stol med att man förväntar sig vissa motprestationer från lokalt håll för att genomföra projektet. Bland annat efterlyses en hållbar infrastrukturlösning som möter företagets framtida behov av transporter via väg, med anslutning till Västra länken, och järnväg. Dessutom finns önskemål om ett regionalt investeringsstöd som komplement till företagets satsning.

Det här är en av de större investeringarna i företagets historia och som vi förstår en av de större industriella investeringar som görs i Sverige just nu. Vi ser fram emot att alla ingående komponenter går i lås så att vi kan realisera våra planer och börja upphandla för projektet, säger företagets vd Mitsuru Ueno.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078